Un studiu a arătat că influențele cele mai mari ale anumitor alimente asupra dezvoltării copilului pot să aibă loc chiar înainte de concepție. Cercetătorii care au studiat alimentația unui grup de femei au descoperit că funcționarea genelor copiilor acestora s-a modificat, în funcție de nutrienții pe care mamele i-au consumat înainte de a rămâne însărcinate, potrivit lucrării de cercetare care a fost publicată în jurnalul "Nature Communications".
Autorul principal al acestui studiu, Branwen Hennig, a declarat că rezultatele obținute de colegii săi reprezintă prima demonstrație făcută pe oameni care arată că starea mamei (din punct de vedere nutrițional) la momentul concepției poate să modifice modul în care genele bebelușului ei vor fi interpretate, acest lucru putând avea un impact asupra întregii vieți.
Cheia constă în epigeneza (concepție evoluționistă conform căreia embrionul se formează treptat, prin diferențieri succesive de părti noi, pe baza informației genetice), care afectează modul în care genele sunt exprimate. Unele trăsături sunt transmise direct de la părinte la copil, spun experții. Acest studiu s-a axat pe procesul epigenetic de metilare a ADN-ului, în care un compus chimic numit grup de metil este adăugat spiralelor de ADN.
Anumiți nutrienți importanți, printre care și folatul (sau acidul folic) și vitaminele B2, B6 și B12 fac că acest proces să fie posibil. Chiar dacă pare un lucru întâmplător, variațiile apărute în dietele femeilor studiate au influențat foarte mult makeup-ul genetic, deoarece unii dintre acești nutrienți importanți erau disponibili doar în anumite perioade ale anului.
Cercetătorii au împărțit femeile însărcinate pe care le-au studiat în doua grupuri: unul alcătuit din femeile care au conceput în perioada de vârf a sezonului ploios și un grup cu femei care au conceput în perioada de vârf a sezonului secetos.
Apoi cercetătorii au testat sângele femeilor, pentru a depista prezența și concentrațiile nutrienților vitali. După naștere, au fost testați foliculii de păr și sângele bebelușilor cu vârste între două și opt luni. Bebelușii concepuți în sezonul ploios aveau niveluri mai mari de metilare a ADN-ului, ca rezultat al faptului că mamele lor au avut niveluri mai mari ale nutrienților în timpul sarcinii.
Acest studiu nu dezvăluie secretul dietei ori alimentației ideale în timpul sarcinii, însă să reținem că există anumite lucruri pe care toate femeile care așteaptă un bebeluș le pot face pentru a-și îmbunătăți atât starea lor de sănătate, cât și pe cea a copiilor lor. Menținerea unui indice de masă corporală este esențială, alaturi de mese bine echilibrate, de activitatea fizică regulată și de administrarea tuturor vitaminelor prenatale recomandate de medicul specialist.