Cele mai frecvente cauze ale apariției cearcănelor la copii sunt alergiile, oboseala, congestia nazală, deficiența de fier, sau factorul ereditar. Cercurile întunecate, cearcănele, se referă la decolorarea sau apariția pigmentării sub ochi sau la ambii. Termenul tehnic pentru cercurile întunecate sub ochi este hiperchromia periorbitală.
Copiii sub vârsta de cinci ani sunt afectați de acele cercuri întunecate sub ochi, iar părinții își pun tot felul de întrebări privind proveniența lor, dar și metodele de tratament. Puteți scăpa de cearcănele la copii prin eliminarea cauzei. Dacă se datorează unor factori genetici nu puteți face foarte multe.
Dacă cearcănele apar din cauza unor alergii
Alergia este reacția sistemului imunitar la o substanță străină. Poate fi un aliment, un medicament, polen și orice altă substanță străină. Dacă ați identificat alergia ca fiind cauza cercurilor întunecate ale ochilor copilului, tratarea acestuia vă poate ajuta să scapați de această problemă. Consultați un medic pentru un tratament adecvat.
Alergiile sezoniere cum ar fi febra fânului (rinita alergică) pot provoca nasul înfundat și ochii senzaționali de mâncărime. În cazul în care ochii copilului curg în mod constant, el îi poate freca ca rezultat. Acest lucru poate face ca zona sub ochi să apară mai întunecată. Medicul copilului îi poate prescrie antihistaminice (medicamente pentru febra fanului) dacă este necesar. Păstrați-vă casa curată de polen, praf și mucegai, care sunt alergeni care cauzează febra fanului.
Eczema (dermatită atopică) este destul de frecventă la copiii mai mici
Dacă copilul suferă frecvent de eczeme, poate avea mâncărimi la nivelul ochilor. Frecarea frecventă a ochilor poate provoca cercuri întunecate. Medicul copilului îi poate prescrie creme pe bază de corticosteroid pentru a repara pielea. Pentru ameliorarea pe termen lung, cumpărați săpunuri și produse blânde pentru copil, deoarece parfumurile din articolele de toaletă pot irita pielea.
Copilul poate avea cearcăne din cauza alergiilor alimentare
Unele simptome ale alergiilor alimentare sunt mâncărimile la ochi, erupții cutanate și urticarie. Dacă bănuiți acest lucru, mergeți la medic. Alergeni alimentari obișnuiți sunt grâul, laptele, soia, arahidele, fructele cu coajă lemnoasă, crustaceele și ouăle. Evitarea alergenului alimentar poate asigura eliminarea de erupții cutanate care pot provoca cercuri întunecate.
Congestia nazală – o altă cauză a cearcănelor la copii
Copilul suferă de răceli frecvente, congestie nazală, sinusuri blocate? Congestia nazală se poate datora alergiilor sau infecțiilor virale.
Atunci când nasul este întotdeauna înfundat, poate face vasele de sânge din jurul nasului și ochilor umflate. Aceasta face ca zona de sub ochi să fie mai întunecată. Gargara cu o soluție salină caldă, utilizarea de spray-uri saline și inhalarea aburilor pot oferi o ușurare a congestiei.
Oboseala poate da o imagine de oboseală și face zona de sub ochi mai întunecată și pufoasă. Somnul copilului ar putea fi deranjat din cauza unor probleme de sănătate sau tulburări de anxietate. Consultați un medic pentru tratament. Reduceți statul la televizor și în alte ecrane pentru ca cel mic să se odihnească.
Unii copii se nasc cu pigmentare neuniformă pe pielea lor sau poate apărea mai târziu în viață. Pigmentarea poate face ca zona sub ochi sau pleoapele să fie mai întunecate decât restul feței. Dacă cercurile întunecate deranjează copilul, consultați un dermatolog.
Apariția cearcănelor din cauza deficitului de fier în organism
Deficiența de fier în organism poate duce la multe probleme de sănătate. Poate provoca oboseală și circulație slabă și, prin urmare, cercuri întunecate sub ochi. Includeți în dietă o mulțime de alimente bogate în fier cum ar fi fasole, linte, verdeață cu frunze, pește și pui în alimentația copilului.
Remedii naturale recomandate pentru ameliorarea cearcănelor
Remediile naturale, cum ar fi utilizarea de comprese reci, sunt doar remedii temporare pentru cercurile întunecate sub ochi. O lingură rece pe pleoape poate oferi o ameliorare. Acoperiți ochii cu bile de bumbac înmuiate în apă rece, suc de castraveți sau ceai verde pentru a ameliora cearcănele la copii.
Asigurați-vă că cel mic bea apă suficientă, consumă legume şi fructe şi doarme cel puțin opt ore pe noapte. Limitați orele petrecute în fața ecranului şi încurajați-vă copilul să aibă activități în aer liber. Mişcarea şi jocurile interactive vor reduce riscul de insomnie şi contribuie la întărirea sistemului imunitar.