O proaspătă mămică știe cât de copleșitor poate fi plânsul bebelușului, mai ales dacă este vorba despre prima experiență. Când este mic, copilul nu plânge din răsfăț, ci dintr-un anumit motiv. Începi să verifici dacă îi e foame sau, dimpotrivă, a mâncat prea mult, dacă a făcut pipi și trebuie schimbat, dacă are temperatură, etc. Există situații în care toate aceste necesități sunt satisfăcute, însă micuțul plânge fără oprire. Iată câteva sfaturi de îngrijire a bebelușului oferite de specialiști pentru a ști ce să faci când bebelușul plânge fără motiv, cel puțin aparent.
Oferă-i ceva de supt
Suptul normalizează bătăile inimii, îi relaxează burtica, și-l calmează. O suzetă poate fi de ajutor, chiar și o jucărioară specială moale pe care să o poată tine în guriță.
Strânge bebelușul la piept
Bebelușii sunt obișnuiți cu căldura și securitatea din pântecele mamei. Tocmai de aceea, când plânge aparent fără motiv, este bine fie să-l învelești cu o păturică, fie să-l strângi la piept pentru a recăpăta acea căldură și siguranță de care are atâta nevoie în primele luni de viață.
Cântă-i nou-născutului și află ce muzică îi place
Bebelușilor le plac foarte mult muzica și ritmul. Cântă-i, orice, de la cântece de leagăn, la cântecul tău preferat. Pune-i muzică ritmată. Încearcă-le pe toate până când vei găsi muzica preferată a bebelușului tău. Unele studii arată că poți face minuni dacă dansezi cu bebelușul în brațe. Ritmul și mișcările au un efect de calmare deosebit și uneori chiar îi adorme. De asemenea, mai sunt unii bebeluși care se calmează când aud zgomotul apei de la robinet, sau cel produs de un aspirator, sau de la uscătorul de păr. Poți încerca diverse combinații pentru a-l calma.
Bebelușul plânge fără motiv? Ieși cu bebelușul la aer
Puțin aer proaspăt face întotdeauna bine. Ieși pe balcon pentru câteva minute și o să vezi că bebelușul se va opri imediat din plâns. Savurați împreună momentul, arată-i cerul, stelele (dacă e noapte), arată-i bebelușului lumea înconjurătoare, mașinile etc.
Fă-i bebelușului o băiță caldă
Ca și aerul rece, băița caldă are misiunea de a-l opri din plâns. Poți să tii bebelușul pe braț și să-l stropești doar cu dușul. Însă nu forța nota, dacă observi că nu-i place.
Fă mișcare cu bebelușul
Fie că îl iei în brațe și te plimbi cu el, fie că-l pui într-un balansoar sau într-un leagăn, aceste mișcări îl pot calma pe bebeluș.
Fă-i masaj bebelușului
Majoritatea bebelușilor adoră să fie atinși, mângâiați, masați. Așa că în momentele în care plânge, îl poți masa ușor. Nu trebuie să îți faci griji că nu știi manevre de specialist. Atât timp cât mișcările sunt lente și ușoare, ar trebui să fie reconfortante.
Bebelușul plânge fără motiv? Ia o pauză!
Un bebeluș care plânge neîncetat poate fi un adevărat stres pentru părinți. Din fericire, pe măsură ce copilul va creste, aceste episoade se vor rări. Însă, până atunci, trebuie să ai grijă de tine și de nervii tăi.
Iată ce ai de făcut:
- Așază bebelușul într-un loc sigur și lasă-l să plângă o vreme. S-ar putea să se calmeze dacă-l ignori
- Pune puțină muzică. Îți va distrage puțin atenția.
- Respiră adânc de mai multe ori.
- Reamintește-ți de fiecare dată că acest plâns nu-i face rău bebelușului, poate fi doar forma lui de relaxare.
- Repetă-ți de fiecare dată „Copilul meu va crește și va depăși această fază”.
- Orice sentimente ai avea, nu-ți manifesta frustrările zguduind copilul.