Murăturile pregătite toamna sunt surse bune de vitamine pentru organismul care intră în sezonul rece. Legumele dulci-acrişoare sunt considerate medicamente naturale deoarece conțin surse importante de vitamina C, A, licopen şi magneziu. În plus, majoritatea gravidelor care se confruntă cu toxicoza susțin că anume murăturile reprezintă ”colacul de salvare”. Totuși, murăturile nu pot fi consumate de toate persoanele, iar unele gravide ar trebui să le excludă de tot din alimentație.
"Prin fermentare, legumele dau naştere la bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei şi la întărirea imunității. Astfel, ele atenuează alergiile şi sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamațiile din organism. Este ideal să adăugați în murături mărar şi usturoi. Mărarul are flavonoide, cu rol de regenerare a țesuturilor, în timp ce usturoiul ajută la echilibrarea bacteriilor în organism. De asemenea, boabele de muştar ajută la prevenirea balonării.”, susține medicul de familie Daniela Stan.
Atenție însă, murăturile nu sunt indicate tuturor persoanelor
”Cei care suferă de afecțiuni precum boli renale, hipertensiune, insuficiență cardiacă, diabet de tip I şi II, retenție de apă sau au frecvent dureri de cap sau migrene trebuie să evite murăturile. De asemenea, persoanele care suferă de steatoză hepatică ar trebui să consume cu moderație murături dulci, dar şi gravidele cu preeclampsie", avertizează medicul de familie.
Cât de sigur este consumul de murături pentru gravidele care nu suferă de preeclampsie?
Consumul de murături în măsuri limitate când ești gravidă nu poate fi dăunător. Dar nu este recomandat să faci din mâncatul murăturilor o parte din alimentația de zi cu zi. Cantitatea mare de sare din murături poate duce la anumite probleme de sănătate. Moderația ar trebui să fie factorul decisiv ori de câte ori ești tentă să desfaci borcanul cu murături.
Precauții ale consumului de murături în sarcină
- Consumul de murături excesiv poate duce la deshidratare. Astfel, asigură-te că bei multă apă și lichide sănătoase pentru a rămâne hidratată în mod corespunzător. În plus, apa potabilă poate contribui, de asemenea, la echilibrarea nivelurilor de sodiu din organism.
- Dacă ești predispusă la gastrită în timpul sarcinii, este mai bine să eviți să mănânci murături în acest timp.
- Abține-te de la mâncăruri foarte picante, deoarece acestea pot declanșa probleme digestive precum arsurile în stomac și aciditatea.
- Consumul de murături care sunt bogate în sodiu poate provoca hipertensiune arterială gestațională care poate afecta negativ creșterea fătului.
- Consumarea murăturilor tratate cu exces de conservanți chimici poate provoca complicații inutile în timpul sarcinii.