Un studiu publicat în jurnalul medical Human Reproduction a investigat consumul de alcool și probabilitatea unei femei de a concepe în timpul unui singur ciclu menstrual. Este primul studiu care analizează acest lucru în funcție de fazele de diferență ale ciclurilor menstruale ale femeilor.
Cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu asupra femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 41 de ani care au fost recrutate între anii 1990 și 1994 și au fost urmărite timp de cel mult 19 cicluri menstruale. Femeile au completat jurnale zilnice, în care au notat cât alcool au băut și ce tip și au furnizat probe de urină în prima și a doua zi a fiecărui ciclu menstrual, pentru a verifica dacă există o sarcină.
Consumul intensiv de alcool a fost definit ca mai mult de șase băuturi alcoolice pe săptămână, consumul moderat a fost definit ca trei până la șase băuturi pe săptămână, iar consumul excesiv de alcool a fost definit ca patru sau mai multe băuturi într-o singură zi.
Fiecare băutură consta dintr-un pahar de bere de 355 ml, un pahar de vin de 148 mililitri sau un pahar de băutură spirtoasă de 44 ml. Cercetătorii au colectat informații despre factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi vârsta, istoricul medical, fumatul, obezitatea, utilizarea metodelor de contracepție și intenția de a rămâne gravidă. Pentru studiul actual, au fost disponibile datele de la 413 participante.
Oamenii de știință au constatat că aportul abundent de alcool al unei femei în timpul oricărei faze a ciclului menstrual a fost semnificativ asociat cu o probabilitate redusă de concepție în comparație cu femeile care nu beau.
Unele femei care vor să conceapă cred că e în regulă să bea alcool, dar nu este așa
În timpul fazei luteale, adică în ultimele două săptămâni ale ciclului menstrual înainte de a începe sângerarea și când are loc procesul de implantare, nu numai consumul intens, ci și consumul moderat de alcool a fost semnificativ asociat cu o probabilitate redusă de concepție.
În momentul ovulației, de obicei în jurul zilei a 14-a a ciclului menstrual, consumul de prea mult alcool - fie consum intens, fie consum excesiv într-o singură zi - era semnificativ asociat cu șanse reduse de a concepe. În comparație cu femeile care nu beau deloc, atât cele care beau moderat, cât și cele care beau în exces în timpul fazei luteale aveau o reducere a șanselor de a concepe cu aproximativ 44%.
Consumul abundent de alcool în timpul perioadei ovulatorii a ciclului a fost, de asemenea, asociat cu o reducere semnificativă a șanselor de a rămâne însărcinată cu 61%. Cercetătorii subliniază, însă, că toate acestea sunt estimări și ar trebui tratate cu prudență.
Studiul de față a inclus doar câteva sute de femei și, deși cercetătorii afirmă că rezultatele sugerează cu tărie că un consum mare și chiar moderat de alcool afectează capacitatea unei femei de a concepe, procentele și cifrele exacte ar trebui privite ca estimări aproximative. Cercetătorii nu au găsit nicio diferență în ceea ce privește rezultatele în funcție de ce băuturi au fost consumate.
Alcoolul afectează procesele legate de ovulație și implantare
Studiul nu este în măsură să arate că aportul de alcool scade în mod clar șansele unei femei de a rămâne însărcinată, ci sugerează doar că există o asociere. Posibile mecanisme biologice care ar putea explica asocierea ar putea fi faptul că aportul de alcool afectează procesele implicate în ovulație, astfel încât niciun ovul nu este eliberat în timpul perioadei ovulatorii a ciclului și că alcoolul ar putea afecta capacitatea unui ovul fertilizat de a se implanta în uter.
Acesta este primul studiu care examinează efectul alcoolului asupra fertilității în anumite faze ale ciclului menstrual, folosind date zilnice legate de alcool și alți factori importanți, cum ar fi fumatul și relațiile sexuale neprotejate pe o perioadă de până la 19 cicluri menstruale.
Limitările studiului au inclus faptul că nu toate participantele au încercat să conceapă în perioada de desfășurare a cercetării, că aportul de alcool a crescut de la momentul studiului (1990-1994), iar participantele erau mai slabe, în medie, decât femeile din prezent. De asemenea, studiul a folosit date auto-raportate, iar participantele ar fi putut sub-raporta consumul de alcool.
Concluzia cercetătorilor este că rezultatele acestui studiu nu trebuie interpretate în sensul că dacă o femeie consumă alcool, ea nu mai poate obține o sarcină; deci alcoolul nu este o modalitate de a preveni sarcina. Chiar dacă o femeie bea alcool mult, dacă are relații sexuale neprotejate, poate rămâne însărcinată.
Mai degrabă, rezultatele pot sugera că, atunci când se dorește obținerea unei sarcini, e bine ca femeia să reducă la minimum sau să evite consumul de alcool. Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), nu există nicio cantitate sigură de alcool care poate fi consumată în timp ce se încearcă obținerea unei sarcini. De asemenea, niciun tip de alcool nu aduce beneficii în perioada de concepție sau în sarcină.