Deși unii medici afirmă că lipsa sexului nu se răsfrânge în niciun fel asupra organismului femeii sau al bărbatului, de-a lungul timpului s-au făcut tot felul de studii care au contrazis aceste păreri. Lipsa sexului poate surveni din cauza unui anumit tip de disfuncționalitate genitală, o decizie personală sau, pur și simplu ar putea fi o metodă de a pune punct relației actuale. Toate motivele care indică abstinența pe plan intim pot avea urmări serioase în ceea ce privește sănătatea. Mai precis, se pot declanșa probleme din cauza lipsei sexului, și este bine să le știi.
Scade rezistența sistemului imunitar
Studiile în domeniu arată că activitatea sexuală regulată contribuie pozitiv la sănătatea sistemului imunitar. Prin urmare, dacă nu mai faci dragoste, nu mai beneficiezi de proprietățile pozitive asupra imunității, iar aceasta devine vulnerabilă în fața bolilor și a infecțiilor.
Se reduce apetitul sexual
Experții în domeniu sunt împărțiți în 2 tabere când vine vorba despre acest efect. Unii spun că trebuie să ai o viață sexuală activă ca să menții libidoul la cote ridicate. Aceștia cred că atunci când renunți să mai faci dragoste, apetitul pentru sex scade și nu mai „răspunde“ când ai activitate sexuală. Sunt voci avizate care susțin că libidoul crește în perioada abstinenței, pentru că intervine „dorul“ de a face dragoste. Până la urmă, scăderea și creșterea libidoului depind de fiecare persoană în parte, respectiv de stilul său de viață.
Crește nivelul de stres
Cercetările în domeniu efectuate de experți în sexualitate sugerează că persoanele care fac sex mai rar se confruntă cu o creștere a tensiunii arteriale atunci când înfruntă o situație stresantă. Abstinența la femei poate avea un impact negativ major asupra capacității de a depăși momentele tensionate.
Favorizează bolile cardiovasculare
De-a lungul timpului au apărut numeroase dovezi care indică faptul că o viață sexuală activă este în strânsă legătură cu o sănătate mai bună a inimii. În urma activității intime, inima beneficiază de proprietăți hormonale și aerobice. Este lesne de înțeles că pe perioada abstinenței, inimii nu-i mai sunt furnizate beneficiile aferente sexului.
Afectează capacitatea de a lua decizii
Nu este o glumă. Oamenii de știință cu specializare în domeniu au dovedit că sexul îmbunătățește activitatea neuronilor, mai precis activitatea în zona creierului responsabilă cu luarea deciziilor. Abstinența, pe de altă parte, nu are niciun impact la nivelul creierului.