Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecțioasă care apare mai frecvent iarna sau primăvara și este extrem de contagioasă, mai ales în cazul copiilor care se află în colectivități. Boala se manifestă prin erupție veziculară, apărută în valuri, însoțită de manifestări generale ușoare: febra, durerile de cap sau cele musculare, precum și secrețiile nazale. În pofida tuturor miturilor legate de varicelă, părinții ar trebui să cunoască faptul că pot să iasă la plimbare cu copilul, cu condiția că nu vor merge pe terenul de joacă și copilul nu va interacționa cu alți micuți. Mai mult decât atât, evitați folosirea soluției verde de briliant.
”Foloseam aplicarea de verde de briliant pentru a le usca, cu un ușor efect antiseptic. De fapt, medicina progresează și vine în ajutorul copiilor cu varicelă, cu elemente mai noi, mai puțin agresive și mai comode. Există spumă pentru uscarea elementelor de varicelă și nu este neapărat să le însemnăm, pentru că ele oricum vor apărea. Se consideră, de fapt, că colorantul din verdele de briliant nu este așa de inofensiv cum am crezut mulți ani la rând. Este preferabil să-l evităm, în special în varicelă, când aplicațiile sunt pe teren mare”, susține medicul pediatru Liliana Vișnevschi.
De-a lungul anilor s-a considerat că nu este deloc benefic pentru un copil cu varicelă să intre în contact cu apa. Medicii combat însă acest mit și chiar îndeamnă părinții să nu neglijeze băița copilului în această perioadă.
”Chiar este indicat să facem un duș de scurtă durată unui copilaș cu varicelă. Elementele veziculare apar în timp: 1-3 zile, iar copiii cu varicelă fac și febră și respectiv, transpiră. Acest lucru este foarte incomod pentru un copil care are mâncărimi la nivelul pielii și care e și transpirat (unii nu fac baie și 2 săptămâni cât ține boala).”, a mai adăugat specialista în cadrul unui interviu.
Dr. Liliana Vișnevschi mai atenționează părinții să-și supravegheze părinții în această perioadă delicată și să monitorizeze momentele în care copilașii ating elementele eruptive. În cazul în care acestea sunt lezate prin scărpinat intens, cicatricile care rămân sunt de lungă durată sau chiar pentru tot restul vieții.
În ce cazuri copiii fac de două ori varicelă?
”Se întâmplă, de obicei, atunci când prima infecție a fost o formă ușoară și nu a lăsat o cantitate de anticorpi suficientă sau o imunitate de toată viața. În aceste cazuri copiii mai fac încă o dată varicelă.”, afirmă pediatrul Liliana Vișnevschi.