Testul Babeș Papanicolau este un examen ginecologic în care un profesionist din domeniul sănătății preia o probă din colul uterin al femeii. Colul uterin este ultima parte a uterului și este în contact cu vaginul. Mai întâi, specialistul ia o probă cu un tampon, o perie mică sau o racletă destinată acestui scop. Apoi, proba este așezată pe o bucată de sticlă – frotiu – sau într-o sticlă cu un lichid special pentru a conserva celulele găsite.
Apoi, specialistul trimite proba la laborator. Acolo, un patolog, care este un medic specializat în interpretarea celulelor cu ajutorul microscopului, va pregăti un raport în funcție de ceea ce a văzut. Specialiștii îi returnează femeii acest raport câteva zile mai târziu, astfel încât aceasta să poată continua testele sau să le încheie, în funcție de rezultat.
Poți face sex după acest test?
Aceasta este o întrebare frecventă în rândul femeilor: pot face sex după un test Papanicolau? Răspunsul este da în majoritatea cazurilor. Cu alte cuvinte, imediat după ce ai părăsit cabinetul medical, îți poți relua viața sexuală normală.
Cu toate acestea, trebuie să fii conștientă de faptul că pot apărea anumite probleme după testul Papanicolau. Potrivit Universității Johns Hopkins, te poți confrunta cu următoarele:
- Sângerări: puțin sânge este normal, dar, dacă este excesiv, trebuie să te adresezi medicului – în ambele cazuri, situația îți poate afecta dorința sexuală.
- Lichid vaginal cu miros urât
- Febră sau frisoane
- Durere abdominală
Cu excepția sângerărilor ușoare, pentru alte consecințe ale testului Papanicolau, trebuie să te adresezi medicului. Este important să clarificăm faptul că, deși aceste probleme pot apărea, ele nu sunt deloc frecvente.
În concluzie, posibilitatea de a face sex după testul Papanicolau depinde de fiecare femeie. Dacă totul merge așa cum este planificat, nu există contraindicații; pacienta își poate relua viața normală. Cu toate acestea, este necesar să consulți medicul în cazurile descrise mai sus.