mamaplus

9 cauze ale mâncărimilor în zona intimă la femei, în afara infecțiilor fungice

-
//
20.04.2021

Chiar dacă cele mai multe femei asociază mâncărimile în zona vaginală cu infecțiile fungice, această problemă poate fi provocată și de alte afecțiuni. Deseori, acestea au aceleași simptome care apar în cazul infecțiilor fungice (provocate de ciuperci precum Candida albicans). Pentru un diagnostic mai concludent este nevoie de consultația amănunțită a unui medic ginecolog. Între timp, vezi care ar fi posibilele cauze ale mâncărimilor în zona intimă, dacă ești sigură că nu suferi de anumite infecții fungice.

  • Bolile cu transmitere sexuală: unele afecțiuni cu transmitere sexuală pot cauza mâncărime, dar și un miros neplăcut în zona intimă. Este vorba despre herpesul genital și despre condiloamele genitale (negii genitali).
     
  • O reacție alergică: unele produse cosmetice pot cauza reacții alergice, adică dermatita de contact. Este vorba despre produse precum săpunul, gelul de dus sau detergentul ori balsamul de rufe. Dacă bănuiești că este vorba despre o asemenea reacție, renunță pe rând să folosești produsele cosmetice și, prin eliminare, vei reuși să descoperi ce produs este vinovat de mâncărimea vaginală.
     
  • Lipsa de estrogen: la persoanele vârstnice, lipsa estrogenului subțiază pielea, iar acest lucru cauzează mâncărimi, disconfort și exfoliere. Medicul tău îți poate recomanda pastile pe bază de estrogen ori lubrifiant vaginal care să amelioreze problema din zona genitală.
     
  • Hemoroizii: mâncărimile provocate de hemoroizi se pot extinde din zona anusului și către zona vaginală.
     
  • Infecții bacteriene: infecțiile bacteriene sunt și ele adesea vinovate pentru dezechilibrele ce apar la nivelul pH-ului vaginal. Acest tip de infecții cauzează mâncărimi în zona vaginului. Atunci când este vorba despre o infecție bacteriană, secrețiile vaginale sunt mai apoase decât în cazul unei infecții fungice.
     
  • Dereglările hormonale: oricând apar dereglări de nivel hormonal în organism, fie că este vorba despre menstruație, fie că este vorba despre sarcină sau menopauză, pot apărea simptome precum mâncărimile în zona vaginală. Dacă medicul tău ginecolog ajunge la concluzia că o dereglare hormonală îți provoacă mâncărimi în zona intimă, îți va prescrie o cremă pe care o poți aplica local.
     
  • Lichenul scleros: această afecțiună este extrem de rară și se manifestă prin mâncărimi în zona vaginală, dar și prin papule albe, care formează placi.
     
  • Eczemă sau psoriasis: afecțiunile genetice ale pielii, precum eczema sau psoriazisul pot cauza înroșirea pielii, dar și mâncărimi în zona genitală. Dacă te afli printre femeile care au această problemă, un medicament pe bază de hidrocortizon și băile de șezut cu ovăz pot remedia problema. Dacă nu observi îmbunătățiri în câteva zile, apelează la ajutorul unui medic de specialitate, fie el ginecolog sau dermatolog.
     
  • Menopauză: Mâncărimile pielii și cele din zona intimă sunt o problemă frecventă în timpul menopauzei. Dezechilibrele hormonale din timpul menopauzei pot cauza o mulțime de neplăceri la nivelul pielii, precum bufeurile sau "valurile" de căldură, transpirațiile în exces și mâncărimea (pruritul), iar explicația se datorează rolului vital pe care estrogenul îl joacă în menținerea sănătății pielii.

Cum să previi și să reduci mâncărimile din zona vaginală?

Există o serie de reguli care, odată respectate, te vor ajuta să scapi mai rapid de mâncărimile vaginale:

  • Renunță la produsele cosmetice parfumate pentru zona intimă. Folosește un săpun sau un gel intim pentru persoanele alergice.
  • Poartă numai lenjerie intimă din materiale naturale, niciodată din materiale sintetice, care nu lasă pielea să respire.
  • Dacă suferi de uscăciune în zona intimă, folosește o cremă hidratantă și un lubrifiant pe bază de apă.
  • Evită relațiile sexuale până când observi o ameliorare a simptomelor.
  • Nu te scărpina, pentru că vei agrava situația.