mamaplus

Lista medicamentelor care nu trebuie administrate niciodată bebelușilor și copiilor

-
//
30.03.2021

Atunci când copilul are febra înaltă sau are stări de vomă, părinții tind să panicheze, iar unii dintre ei recurg la automedicație, fără să ceară sfatul unui pediatru. De cele mai multe ori, medicamentele care se administrează bebelușului în asemenea cazuri, sunt contrariante și nu tocmai potrivite. Despre ce preparate farmaceutice este vorba, află în continuare.

Bebelușii și copilașii pot avea mai ușor decât adulții reacții adverse la medicamente de aceea nu sunt recomandate medicamentele fără prescripție medicală. De fapt, până la vârsta de 6 luni trebuie să consultați pediatrul ÎNTOTDEAUNA, înainte de a administra orice medicament.

Aspirina este categoric interzisă copiilor

Nu-i da niciodată copilului tău aspirină sau orice medicament care conține aspirină. Acest preparat poate duce la apariția sindromului Reye - o boală rară, dar care poate fi fatală. Nu trebuie să te bazezi pe faptul că medicamentele pe care le găsești la farmacie fără rețetă nu au aspirină, câteodată aspirina mai este denumită și "salicilat" sau "acid acetilsalicic". Citește cu atenție etichetele și dacă nu ești absolut convinsă că produsul este sigur pentru copil, întreabă doctorul sau farmacistul.

Medicamente împotriva vomei

Nu îi da copilașului tău medicamente împotriva vomei (cu rețetă sau fără) decât dacă pediatrul recomandă în mod urgent. Majoritatea reprizelor de vomă sunt de scurtă durată, iar bebelușii și copiii le tolerează fără medicamente suplimentare. În plus, medicamentele împotriva vomei pot duce la anumite complicații, deci nu e recomandat să îi dai copilașului ceva fără acordul pediatrului. Dacă bebelușul vomită și se deshidratează, contactează imediat doctorul.  

Medicamente pentru adulți

Este periculos să-i administrezi bebelușului chiar și o doză foarte mică dintr-un medicament pentru adulți. Nu îi da medicamentul dacă pe etichetă nu este specificată doza potrivită pentru un copil. Orice medicament prescris pentru altcineva sau pentru simptome diferite. Medicamentele cu rețetă prescrise pentru altcineva (o rudă de exemplu) sau care tratează o boală cu simptome diferite, pot fi periculoase pentru copilașul tău sau ar putea să nu aibă nici un efect. Administrează-i doar medicamente prescrise pentru el și pentru simptomele lui specifice.

Medicamente expirate

Aruncă medicamentele (cu rețetă sau fără) imediat după ce expiră. Pot fi periculoase și să nu aibă nici un efect după data de expirare. Nu arunca la veceu medicamentele vechi pentru că pot contamina apa. Pune-le într-o pungă sigilată și aruncă-le în coșul de gunoi.

Atenție la medicamentele care conțin paracetamol/ acetaminofen. NU dați doză dublă

Sunt medicamente fără rețetă și medicamente împotriva răcelilor care conțin acetaminofen (cum este paracetamolul), de aceea nu îi da copilașului o doză suplimentară. Dacă nu ești sigură ce conține un anume medicament, întreabă pediatrul sau farmacistul.

Alte medicamente care conțin paracetamol: eferalgan, perfalgan, coldrex, grippostad, carbamazepina, humex, panadol, fervex, aceclofen, paralen, solpadeine, codamin, zaldiar, saridon, parasinus. Dozele de acetaminofen și ibuprofen pentru copil recomandate în caz de febră. Acetaminofenul (paracetamolul) și ibuprofenul pentru copii există în multe forme și concentrații. Un picurător plin cu lichid produs de un fabricant poate să nu aibă aceeași cantitate de medicament ca produsul altui fabricant. De asemenea, majoritatea medicilor stabilesc doză de medicament pe baza greutății copilului, nu a vârstei. Dacă aveți întrebări despre dozaj, contactati doctorul copilului sau un farmacist.

Iată câteva îndrumări referitoare la administrarea de acetaminofen și ibuprofen pentru copii: Folosiți întotdeauna pentru dozare un picurător sau dozator de uz medicinal.
Nu dați niciodată ibuprofen unui copii mai mic de șase luni și nu-i tratați febra dându-i alternativ când acetaminofen, când ibuprofen, decât dacă medicul copilului va indica să procedați astfel.

Medicamente care se mestecă

Medicamentele care se mestecă sunt periculoase pentru copilași. Dacă bebelușul tău mănâncă deja mâncare solidă și vrei să îi dai un medicament care se mestecă, întâi fă-l bucățele și administrează-l într-o linguriță de mâncare, ca de exemplu în iaurt sau suc de mere. Fii atentă să mănânce tot ce este în linguriță ca să ia toată doza de medicament.