Aproximativ 20% dintre femeile gravide se luptă cu Sindromul de Apnee Obstructivă în somn (SAOS) - de multe ori fără să știe asta. De altfel, somnul poate fi o problemă în timpul sarcinii, pentru că ar putea provoca anumite complicaii pe termen lung, cum ar fi riscul crescut de hipertensiune arterială, preeclampsie, diabet gestațional sau naștere premature. Acest sindrom crește, de asemenea, riscul de a avea nevoie de o cezariană, de a avea complicații cu anestezia și de a suporta un travaliu mai lung.
Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS) provoacă probleme de respirație în timpul somnului din cauza obstrucției repetate a căilor respiratorii. Excesul de greutate, limitările anatomiei gâtului și modificările cerebrale sau hormonale sunt câteva motive pentru care gâtul nu se relaxează așa cum ar trebui în timpul somnului.
Deși femeile însărcinate prezintă un risc crescut de SAOS din cauza modificărilor corpului, starea rămâne adesea nediagnosticată sau subtratată. Acest lucru se poate datora faptului că simptomele SAOS se suprapun efectelor secundare frecvente ale sarcinii, cum ar fi durerile de cap, arsurile la stomac, greața, anxietatea și depresia.
Complicațiile de sănătate pe termen lung pe care le-ar putea provoca apneea de somn în sarcină:
- riscul crescut de hipertensiune arterial
- preeclampsie
- diabet gestațional
- naștere prematură
- riscul de a avea nevoie de o cezariană, de a avea complicații cu anestezia și de a suporta un travaliu mai lung.
Din fericire, cercetările arată că terapia cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) este o modalitate sigură și eficientă de a reduce astfel de riscuri înainte, în timpul și după sarcină.
Ce cauzează Sindromul de apnee obstructivă în somn, în timpul sarcinii?
Hormonii estrogen și progesteron cresc în fiecare trimestru al sarcinii. Progesteronul stimulează în mod specific anumiți receptori din creier care te ajută să conduci respirația și consumul de oxigen.
Simptomele SAOS tind să se înrăutățească pe măsură ce sarcina progresează. Uterul în expansiune poate restricționa capacitatea funcțională a plămânilor cu 20%, în plus față de reducerile normale observate în timpul somnului, iar consumul de oxigen crește cu aproximativ 20%. Asta înseamnă că va trebui să respiri mai mult pe minut într-un moment în care corpul tău ar trebui să se relaxeze. În același timp, capilarele din corpul tău se îumflate de sânge, ducând la o retenție crescută de lichide în gât, ceea ce poate determina îngustarea spațiului de respirație.
Astfel, corpul tău are de suferit în timpul respirației, mai ales noaptea când stai întinsă, ceea ce pune mai multă presiune pe căile respiratorii. Aceasta este, de asemenea, ceea ce duce la simptome enervante, cum ar fi rinita sarcinii și sângerările nazale, care pot perturba și somnul.
Deoarece simptomele SAOS imită efectele secundare ale sarcinii, multe paciente însărcinate pot rămâne nediagnosticate. De asemenea, multe femei cu SAOS nu vor sforăi. În schimb, ele experimentează efectele nefaste ale somnului inadecvat: modificări ale dispoziției, anxietate și oboseală generală. Unele gravide pot confunda un episod de apnee cu un coșmar.