Potrivit oamenilor de știință, 9 din 10 persoane are virusul herpes. Și anume în timpul sarcinii, acest virus se poate manifesta sub formă de răni la femei. De ce se întâmplă aceasta? Deoarece, viitoarea mamă are un sistem imunitar scăzut (dacă imunitatea nu ar scădea în timpul sarcinii, organismul ar fi respins fătul). De ce totuși virusul herpes este periculos pentru gravidă?
Medicii susțin, că în cazul în care dvs. și până la sarcină ați avut herpes pe buze, atunci acest virus nu reprezintă niciun risc. În organismul dvs. deja s-au creat anticorpi, care și sunt protectorii fătului care se dezvoltă.
Virusul în timpul sarcinii este periculos doar în cazul în care s-a manifestat anume în primul trimestru de sarcină. Ajungând în organism, virusul herpes pătrunde ușor prin placentă, provocând astfel un avort spontan. Virusul herpes poate fi și cauza dezvoltării diferitor malformații la copil.
Există două tipuri de herpes: unul provoacă răni în regiunea cavității bucale și feței (pe cutele nazolabiale, pleoape), și cealaltă - în zona genitală. Dacă herpesul genital s-a acutizat cu puțin timp înainte de naștere, de regulă, medicii decid să recurgă la cezariana, pentru ca copilul să nu fie infectat.
Dacă în timpul sarcinii, v-a apărut herpesul, indiferent de faptul, repetat sau pentru prima dată, trebuie să-l informați pe medicul dvs. care examinează sarcina.