Probabil că fiecare femeie s-a confruntat, cel puțin, o singură dată în viață, cu anumite tulburări sau modificări ale ciclului menstrual. Fie că e vorba de durata lui, numărul de zile de menstruație, durerile de dinaintea menstruației sau ziua ovulației, ciclul menstrual este influențat de sistemul endocrin, deci de hormoni.

Prima menstruație din viața unei femei se numește menarhă  și se produce pe la vârsta de 11-13 ani. Sfârșitual perioadei reproductive a femeii se numește menopauză și se instalează pe la vârsta de 45-55 de ani.

În articolul ce urmează, află care sunt 5 hormoni care determină principalele dereglări ale ciclului mesntrual:

Progesteronul
Progesteronul este un hormon produs de corpul galben al foliculului în a doua jumatate a ciclului menstrual. Acest hormon are un rol extrem de important în transformarea și rpegătirea mucoasei și implantarea zigotului.

Dacă fecundarea nu are loc, nivelul de progesteron scade și se declanșează menstruația. 
Orice dereglare a secreției de progesteron, duce la tulburarea ciclului menstrual (cicluri menstruale neregulate). Vestea bună e că lipsa acestui hormon poate fi corectată prin administrarea unui tratament hormonal.

Hormonii tiroidieni
De obicei, hormonii tiroidieni influențeaza ciclul feminin prin intermediul hormonului prolactina. Secreția deficitară a hormonilor tiroidieni T3 și T4 poate fi cel puțin parțial responsabilă de infertilitate. Diagnosticarea afecțiunilor tiroidei se realizează prin analiza sângelui. Ca și în cazul progesteronului, dezichilibrul hormonal poate fi corectat prin urmarea unui tratament hormonal. 

Estrogenul
Un alt hormon responsabil de unele dereglări ale ciclului mesntrual poate fi și estrogenul. Producția defectuoasă a estrogenului - cel mai important hormon feminin - poate cauza bufeuri, depresii sau insomnii. Aceste simptome apar mai ales la menopauză, dar se pot ameliora prin administrarea de estrogen.

Hormonii masculini   
Dereglările de ciclu menstrual pot fi cauzate și de un nivel prea ridicat al hormonilor masculini. Valori ridicate ale hormonilor DHEAS, testosteron si androstendion se întalnesc la femeile cu cicluri neregulate sau lungi, care asociaza frecvent lipsa ovulației. 

Hormonul anti-Müllerian
Hormonul anti-Müllerian oferă informații despre rezervele ovarelor în ceea ce ține de fazele reproductive ale femeii, deci, după cum îți dai bine seama, este extrem de important. Problemele legate de secreția acestui hormon, pot fi cauza unor dereglări ale ciclului mesntrual.

Dacă ai observat anumite tulburări sau modificări ale ciclului tău menstrual, este esențial să te programezi la un medic care în urma unui consult și a unui șir de teste și analize, îți va stabili diagnosticul corect și îți va prescrie un tratament potrivit.