Plimbările cu noi-născuții sunt permise începând cu a doua săptămână de viață. Inițial, plimbările la aer curat trebuie să dureze un sfert de oră, adăugând câte cinci-zece minute zilnic, treptat majorând durata plimbărilor până la două-trei ore – în dependență de vremea de afară, posibilitate și dorința mamei. În sezonul rece, plimbările de regulă, sunt mai scurte, decât vara. Deoarece, la copil abilitatea de termoreglare, se formează treptat. Astfel, bebelușul trebuie îmbrăcat corect – pentru a nu admite suprarăcirea sau supraîncălzirea lui.
Când trebuie începute plimbările cu nou-născuții?
La prima plimbare, copilul poate fi scos deja la a doua săptămână de viață, dacă permite vremea de afară și starea de sănătate a mamei. Desigur, că aceasta se referă la sezonul cald. Dacă micuțul s-a născut iarna, pediatrii recomandă să așteptați câteva zile. La geruri mai mari de 10-12 grade, primele plimbări cu noi-născuții se recomandă să fie amânate, începând de exemplu cu un somn de puțină durată la balcon.
Pentru ce sunt necesare plimbările zilnice? Bebelușul (dar și mama) are nevoie de aer curat – după plimbare crește apetitul, se îmbunătățește circulația sanguină, somnul devine mai liniștit și adânc, iar diferențele de temperatură contribuie la călirea organismului. Lumina soarelui este necesară pentru producerea vitaminei D, care împiedică dezvoltarea rahitismului la copil.
Câte plimbări sunt necesare pentru bebeluș?
Acest lucru depinde în primul rând de vremea de afară. Vara, copilul se poate afla afară practic toată ziua. Iarna, durata totală a plimbărilor a bebelușilor de o lună trebuie să alcătuiască nu mai puțin de o oră și jumătate. Cel mai bine e să faceți câteva plimbări a câte 30-40 de minute.
Cum trebuie corect să fie îmbrăcat nou-născutul pentru plimbare?
Dacă mama este singură acasă cu copilașul, inițial se îmbracă mama, după care este îmbrăcat copilul. În caz contrar, bebelușul va transpira până va ieși afară și riscă astfel să răcească. Este foarte important să țineți minte, că supraîncălzirea micuțului poate fi mai periculoasă, decât suprarăcirea. De aceea, nu trebuie să îmbrăcați prea gros copilul. Când sunteți afară, puteți din când în când să verificați, dacă bebelușul nu a transpirat. Atunci când îmbrăcați copilul pentru plimbare, vă puteți conduce de regula ”+1”, adică nou-născutul are nevoie de o haină în plus decât un adult. Însă este foarte important ca la copil să nu înghețe capul, mîinuțele și piciorușele. Nu trebuie să înfășați copilul prea strâns, el trebuie să aibă posibilitate de a se mișca. Fața copilului în timpul plimbărilor rămâne descoperită. Pentru a determina, dacă micuțului îi este confortabil, trebuie să atrageți atenție la culoarea feței: dacă copilul are fața roșie – cel mai probabil îi este cald, dacă este palid – îi este frig.
Somnul la balcon poate fi o alternativă unei plimbări la aer?
Somnul copilului în cărucior la balcon îi oferă mamei o posibilitate excelentă să se odihnească, să se ocupe de treburile casnice sau să evite plimbarea atunci când nu se simte bine. Dacă blocul de locuit este amplasat într-un sector liniștit și verde, iar balconul iese
în curte, atunci copilul poate fi lăsat să doarmă în cărucior. Condiția principală este securitatea bebelușului: în primul rând, părinții trebuie să fie absolut siguri, că în cărucior nu vor nimeri obiecte străine de pe acoperiș, de afară sau de la etajele superioare. Pentru a nu scăpa momentul , când copilul se va trezi, puteți folosi monitorul pentru copii. Din punct de vedere al securității, copilul poate fi lăsat să doarmă în cărucior fără supraveghere până în momentul, când acesta va începe singur să se așeze, pentru a evita riscul să cadă din cărucior.
De ce nu sunt recomandate plimbările de durată cu noi-născuții?
În primul rând, durata plimbărilor depinde de condițiile meteorologice și nivelul de adaptare la ele a copilului: de la 5-10 minute inițial,până la 1,5-2 ore peste o lună. Este dificil să te plimbi prea mult cu un nou-născut – asta pentru că bebelușul trebuie alăptat deseori, iar plimbările scurte sunt compatibile cu necesitățile lui, în special dacă nu aveți posibilitate să hrăniți copilul la necesitate afară. Chiar dacă această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul unui sling, acesta poate fi de folos când afară este cald.
Un alt moment nu mai puțin important – este scutecul. Desigur, că atunci când mergeți afară, este necesar să schimbați scutecul bebelușului. Nou-născutul însă nu poate controla acest proces fiziologic, iar plimbările de durată într-un scutec murdar poate crea micuțului un disconfort. De asemenea, nu trebuie să majorați brusc durata plimbărilor. Adaptarea psihologică la noile condiții și noul mediu trebuie să fie făcută treptat: inițial, în prima săptămână de viață, copilul se adaptează la pătuțul lui și odaie, după care începe să se obișnuiască cu căruțul și slingul.