Așa cum s-a spus de nenumărate ori, sarcina nu este o boală, dar impune anumite reguli în alimentație și de conduită pe care totuși ar trebui să le respecți pentru binele tău și al fătului. În primele două săptămâni de la fecundare, natura merge pe principiul „totul sau nimic“. Numai un embrion sănătos va începe să se dezvolte armonios. Dacă în acest interval de sarcină consumi mult alcool, fumezi, eşti sub tratamente medicamentoase contraindicate sarcinii sau ai contractat anumite boli, poate avea loc un avort spontan care va avea, mai degrabă, aspectul unei menstruaţii întârziate.
Dacă sarcina evoluează, înseamnă că fătul nu e afectat, dar va trebui să renunţi la alcool şi tutun şi să stabileşti împreună cu medicul tău un alt tratament care să nu îl afecteze. Nici cafeaua nu este prea benefică pentru viitoarele mămici.
“Cafea nu este o substanță care să-ți dea energie, cum este zahărul. Dimineața ai nevoie de energie pentru o zi întreagă, când bei ți se pare că ai, însă ea te stoarce de energie. Cea mai mare greşeală este ca dimineața să bei o cafea şi atât. E ca şi cum ai vrea să pleci până la Ploieşti şi arunci benzina. Cafeaua da dependență, asta e nenorocirea.
După ce bei o cafea 3-6 ore zbori, apoi eşti la pământ. Dacă o mămică bea cafea, copilul timp de 105 ore este excitat. Ficatul merge prost şi atât poate. Femeile care beau cafea şi stau şi la soare trebuie să ştie că aşa pot apărea malformații genetice la făt. Trei ceşti de cafea pentru o gravidă pot duce la o greutatea mică a copilului la naştere. Dacă faceți o pauză de trei săptămâni atunci veți vedea cu adevărat diferenţa“ a spus medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu.