Căderea părului este o problemă des întâlnită, atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. În mod normal, cantitatea de păr pe care o pierdem variază între 50 și 100 de fire pe zi. Este absolut normal și nu este ceva ce ar trebui să te sperie, deoarece avem aproximativ 100.000 de foliculi de păr la nivelul scalpului.
Însă există și scenariul în care părul începe vizibil să se rărească și să se subțieze, iar dacă te confrunți și tu cu această problemă ar trebui să iei măsuri imediat. Există câteva acțiuni pe care probabil și tu le faci zilnic și care duc la această problemă. Află care sunt acestea și cum poți să ai grijă de podoaba ta capilară, renunțând la câteva obiceiuri nocive.
Sari peste mese
Când nu consumi suficiente calorii pe zi organismul tău redirecționează toată energia către organele principale, precum inima și creierul, lăsând părul și scalpul la urmă. Regimul alimentar nociv poate fi un șoc pentru hormoni și adesea duce la subțierea și căderea părului și totodată nici firele noi nu își fac apariția. De fapt, unul dintre simptomele anorexiei, dar și a altor tulburări de alimentație este pierderea severă a părului.
Ce poți face: Urmează o dietă sănătoasă, cu multe proteine și grăsimi. Părul este alcătuit mai ales din proteine (keratină) și are tendința de a se rupe dacă acestea lipsesc. Încearcă să mănânci circa 46 grame de proteine pe zi.
Te expui prea mult la soare
Când ieși afară, razele UV ale soarelui încep să afecteze elasticitatea și rezistența părului. Expunerea prelungită la căldură și la lumina soarelui ar putea usca părul și scalpul și poate deteriora cuticula și firul de păr. Părul deschis la culoare și fin este deosebit de vulnerabil la soare!
Ce poți face: Folosește mereu mască de păr pentru hidratare și poartă pălării.
Îl porți strâns
Împletitura, cocul sau coada de cal pun tensiune imensă și constantă pe foliculii de păr de lângă rădăcină. Forțează firul să iasă prematur din folicul, ceea ce duce la subțierea acestuia. În cazuri extreme, poate duce la apariția alopeciei de tracțiune, o afecțiune care slăbește pentru totdeauna foliculul și face imposibilă creșterea părului.
Ce poți face: Poartă părul liber, ori de câte ori este posibil, mai ales atunci când dormi.
Nu îl speli suficient de des
Nu îți face un obicei din a evita să îți speli părul. Acumularea de murdărie, praf, dar și a uleiurilor de pe scap îngreunează creșterea părului.
Ce poți face: Spală-te pe cap cu regularitate, în funcție de tipul de scap pe care îl ai, cu un șampon fără sulf, pentru a preveni uscarea.
Nu te tunzi
Pe cât de simplu pare, pe atât de important este. Îți spunem că tunderea vărfurilor din când în când poate ajuta la dezvoltarea unui proces sănătos de creștere și poate preveni subțierea părului. Dacă te tunzi regulat vei scăpa de vârfurile despicate uscate și fragile. Poate suna ciudat, dar dacă vrei un păr lung și frumos, taie-l regulat.
Ce poți face: Tunde-ți vârfurile din patru în patru luni.
Faci duș fierbinte
Apa fierbinte stresează și deshidratează firele de păr, lăsându-le uscate, fragile și predispuse să se rupă și să cadă. Faptul că folosești și șamponul pentru curățare care înlătură uleiurile naturale acest lucru va face ca părul să fie uscat și va începe să se subțieze.
Ce poți face: Fă duș cu apă călduță și încearcă, pe cât poți, să îți clătești părul cu apă rece.
Te scarpini
Senzația de mâncărime pe scalp poate fi rezultatul unei infecții fungice, alergii sau inflamații - toate acestea sunt dăunătoare părului și pot duce la subțierea acestuia. Când te scarpini, îți deteriorezi foliculii de păr și astfel poate începe să cadă.
Ce poți face: Adoptă o dietă mai sănătoasă, bogată în proteine și vitamine A, D și E. Ameliorează mâncărimea cu un masaj al scalpului în loc să te scarpini. Folosește un șampon care conține seleniu, zinc, dar și alte substanțe antifungice.
Îl stilizezi la temperatură ridicată
Placa, peria, dar și foehnul ar putea fi foarte dure pentru părul tău. Temperatura ridicată arde uleiurile naturale și proteinele din părul tău, dar și cuticula de protecție, perturbând echilibrul de umiditate și provocând ruperea și subțierea acestuia.
Ce poți face: Limitează utilizarea instrumentelor de coafare la 2-3 ori pe săptămână și folosește doar temperaturi mici. Aplică produse de protecție împotriva căldurii care creează o barieră termică.
Te joci cu părul
Probabil ți se întâmplă să îți răsucești șuvițele sau să le plimbi dintr-o parte în alta, fără să îți dai seama. Dacă tragi constant de păr vei slăbi folicului și în timp părul se va subția.
Ce poți face: Ține-ți mâinile ocupate cu alte obiecte, precum mingea anti-stres.
Te piepteni cât timp părul e ud
Suvițele de păr sunt mai vulnerabile și cele mai predispuse la frecare atunci când sunt umede, deoarece apa ridică ușor cuticula de protecție. Perierea în duș, urmată de frecarea dură cu prosopul oferă condițiile ideale pentru a-l rupe. Nu este de mirare că lăsăm atât de mult păr în duș.
Ce poți face: Piaptănă părul doar când este uscat și nu îl freca cu prosopul, ci mai degrabă lasă-l să se usuce în mod natural.