Procedura de nebulizare se referă la administrarea unui medicament lichid prin pulverizare și inhalare pe cale nazală sau bucală. Ea se indică, de obicei, pentru tratamentul unor boli respiratorii. Cu ajutorul inhalării se realizează livrarea țintită a medicamentului direct în căile respiratorii superioare (nas, sinusuri nazale și faringe) sau inferioare (trahee, bronhii și plămâni). Cel mai frecvent, administrarea medicamentelor prin nebulizare se folosește în cazul infecțiilor respiratorii acute, în special la copii. La fel, nebulizarea se folosește și în cazul bolilor respiratorii cronice, ca astmul bronșic, boala pulmonară obstructivă cronică.

Cum are loc acest tip de terapie inhalatorie?

Mecanismul de acțiune se bazează pe nebulizarea dispersată a medicamentului (transformarea lichidului în aerosol), care este livrat pacientului printr-o mască sau tub de respirație în căile respiratorii. Respiraţia pacientului în timpul procedurii trebuie să fie profundă pentru ca să ajungă o cantitate mai mare de substanță în căile respiratorii. În bolile nasului, sinusurilor paranazale și nazofaringelui, inhalarea trebuie efectuată pe nas cu ajutorul piesei nazale, iar în caz de bronșite sau pneumonii, pe gură, cu ajutorul piesei bucale. Pentru copii mici, se folosește masca, care acoperă gura și nasul.

Care sunt pericolele pentru terapia prin nebulizare?

Terapia prin nebulizare ne face bine, dacă este folosită corect și se respectă toate recomandările medicului. Dar există anumite limitări și contraindicații, pe care ar fi bine să le cunoașteți:

  • Contraindicată în stările febrile: Deși terapia cu aerosoli nu face parte din procedurile fizioterapeutice termice, nu se recomandă totuși să faceți inhalații în caz de temperatură ridicată a corpului.
  • Nebulizatorul poate fi contaminat și poate deveni o sursă de infecție: E necesar să respectați regulile de igienă. Când se folosește același nebulizator pentru mai multe persoane, este necesar de dezinfectat (sterilizat) camera nebulizatorului și masca/piesa bucală sau nazală, după fiecare persoană. La utilizarea zilnică regulată de către aceeași persoană, dezinfecția trebuie efectuată o dată pe săptămână.
  • Incompatibilitatea cu orele mesei:  Inhalațiile se vor face nu mai devreme decât peste 1-1,5 ore după mese. După inhalare, timp de o oră nu se recomandă să mâncați, să ieșiți afară (pe vreme rece);
  • Nu trebuie utilizat când copiii plâng: În timpul plânsului, copiii nu primesc practic niciun agent aerosolizat în plămâni. Cea mai mare parte a dozelor inhalate se depun în căile respiratorii superioare și este apoi înghițită. Medicamentele inhalate trebuie administrate copiilor atunci când ei respiră calm.
  • Unele medicamente pot produce reacții adverse: Reacțiile secundare ce pot să apară în cazul utilizării terapiei cu aerosoli includ bronhospasm, tuse, iritarea gâtului, dureri de cap, insomnie, palpitații, tremor și nervozitate.
  • Incompatibilitatea cu preparatele uleioase: Un nebulizator produce particule fine. La folosirea soluții uleioase, particulele fine de ulei ajung în plămâni, crescând semnificativ riscul de dezvoltare a așa-numitelor pneumonii lipoidice. De asemenea, utilizarea uleiurilor esențiale în nebulizator crește riscul dezvoltării alergiilor din cauza concentrației înalte de substanțe active în plămâni.
  • Incompatibilitatea cu preparatele din plante: Majoritatea nebulizatoarelor nu pot fi folosite cu decocturi și infuzii din plante, preparate în mod independent sau procurate de la farmacie, deoarece acestea au o suspensie, ce depășește semnificativ ca mărime aerosolii, așa încât nebulizatorul nu poate lăsa particulele să treacă, ceea ce poate duce la defectarea aparatului. Din același motiv, nu este indicat să utilizați în nebulizatoare suspensii și siropuri, sau picături orale care conțin alcool. Alcoolul din componența acestor soluții lezează mucoasa căilor respiratorii și poate agrava evoluția bolii.
  • Ineficacitatea soluțiilor injectabile: Majoritatea medicamentelor injectabile, care deseori sunt folosite în terapia prin nebulizare (eufilina, papaverina, dimedrol, dexametazonă, hidrocortizon), sunt ineficiente. Ele au fost concepute pentru administrare intramusculară sau intravenoasă și nu au acțiune locală asupra mucoasei. În cazul administrării lor inhalatorii, în cel mai bun caz, ele nu se vor absorbi deloc și vor fi expirate, fără vreun efect. Dar, unele din ele se pot absorbi în sânge și pot acționa sistemic și cauza reacții adverse. De aceea, European Respiratory Society nu recomandă de administrat astfel de medicamente pentru terapia prin nebulizare.
  • Nu toate antibioticele pot fi folsite prin nebulizare. Tratamentul cu antibiotic inhalator trebuie recomandat și supravegheat doar de către un medic. Nu administrați de sine stătător antibiotice prin nebulizare, deoarece ele au un risc crescut de reacții adverse.

Pe lângă aceste limitări și contraindicații, trebuie luate în considerare posibilele erori de administrare și aderența scăzută la tratament, în cazul utilizării cronice de către pacienți.

O alternativă foarte eficientă, care înlocuiește cu succes terapia cu nebulizator, în cazul răcelilor și infecțiilor respiratorii, însoțite de tuse, este preparatul german Bronchipret®. Componentele lui sunt extractul din cimbru, extractul de iederă și extractul din rădăcina de ciuboțica-cucului. Aceste plante sunt utilizate din vremuri străvechi în tratamentul infecțiilor respiratorii precum bronșita, tusea și răceala. Substanța activă din componența cimbrului - timolul, se elimină prin plămâni, producând, asfel un efect de ”inhalare din interior”.

mamaplus

În cazul bronșitelor, Bronchipret® nu doar elimină tusea, dar și tratează boala în mod complex: fluidifică sputa și ușurează evacuarea ei, reduce inflamația și edemul mucoasei, previne bronhospasmul și luptă cu cei mai frecvenți agenți patogeni respiratori. Bronchipret® a demonstrat eficacitatea și siguranța în diverse studii clinice și poate fi administrat atât adulților, cât și copiilor, începând cu vârsta de 1 an.

Să avem grijă de sănătatea noastră!

Compania germana "Bionorica SE", unul dintre principalii producători mondiali de medicamente pe bază de plante. Misiunea noastră este de a face medicina mai sigură în fiecare zi!

Adresa: MD-2025, Republica Moldova, Chisinau, str. Vl. Korolenko, 15
Telefon: (+373) 22 000 288
E-mail: info@bionorica.md
Facebook