1 din 100 de copii vine pe lume cu o malformație congenitală a inimii. Conditia esentială este ca ei sa fie diagnosticati la timp, explică medicul pediatru Adrian Lăcătușu, care atrage atentia că primii care ar putea depista malformațiile cardiace la copii sunt ginecologii, intrauterin, iar acest lucru este esențial pentru a se putea interveni eficient și la timp. Evaluarea se face în jurul vârstei de 24 de săptămâni a sarcinii, pentru că inima se vede foarte bine. Este o investigație obligatorie pentru toate femeile însărcinate.
În mediul intrauterin, copilul care are o inimă extrem de ciudată pentru că el nu respiră cu plămanii, ci prin placentă însă, odată cu primele respirații, viața lui se poate încheia în 3, 4 zile, chiar în 2 zile, avertizează Dr. Lăcătușu. Este motivul pentru care o astfel de naștere trebuie să se realizeze în proximitatea unui centru de chirurgie cardiacă. Sunt situații în care copilul iese din sala de maternitate și intră în cea de angiografie sau de chirurgie cardiacă. Cu siguranță, acestea sunt situațiile cele mai dramatice.
Rolul cardiologului pediatru este să preia mesajul ginecologului, să îl încadreze cât mai corect, să ia o decizie. Există malformații cardiace care nu pun probleme post-natal și există unele care pot constitui o urgență și trebuie intervenit postnatal imediat.
Evaluarea intrauterină nu este ușoară, ține și de poziția copilului, dar și de faptul că sunt multe sarcini neurmărite. Acestea iau prin surprindere pe toată lumea, fie că vorbim despre mame de 14 ani sau de peste 40 de ani.
În aceste situații, un al doilea filtru în diagnosticarea malformațiilor congenitale îl reprezintă neonatologul, în maternitate, la naștere. Neonatologii au modalități de filtrare, observă comportamentul bebelușului, modul în care respiră, cum saturează. Îl ascultă și decid dacă are sau nu sufluri intense.
Diagnosticul cardiologului pediatru se pune în condiții de ambulator, nu de spitalizare. Răspunsul este sănătos sau are o problemă poate fi dat într-un consult ambulatoriu de 15-20 de minute.
Nu în toate cazurile de malformație cardiacă este nevoie de intervenție chirurgicală
Știința evoluat într-o asemenea măsură încât o procedură intervențională, cateterismul cardiac, a trecut din spectrul diagnostic în spectrul terapeutic. Sunt câteva situații, de exemplu defectul septal interatrial sau canalul arterial permeabil, unde în procent de aproape 100% pot fi tratate prin tehnici intervenționale.
O altă cauză frecventă este contractarea unui virus în sarcina incipientă, pentru că inima se formează în primele 4 săptămâni, crește până la 9 săptămâni, după care este complet formată.
În același mod acționează mediile toxice, fie că vorbim de consumul de alcool, droguri sau fumat, fie de activități derulate în medii toxice (coloranți, vopsele). Iar lumea este plină de poluanți. Pe unii îi mâncăm, pe alții îi bem, iar alții sunt în aer.
Și medicamentele prezintă un risc crescut de dezvoltare a unei malformații cardiace la făt. Și, nu în ultimul rând, bolile din timpul sarcinii. Rubeola, de exemplu, desi este o boală banală a copilăriei, pentru făt este catastrofală, merge aproape sigur cu malformații cardiace. Între bolile cu transmitere sexuală, HIV-ul este asociat frecvent cu comunicare interatrială la nou-născut.
Așadar, viitoarele mămici trebuie să evite sarcina la vârste foarte tinere sau foarte înaintate, iar dacă acesta apare, să fie permanent urmărită de ginecolog.