Mulți hipertensivi renunță la plăcerea de a bea o cafea de teama creșterii tensiunii. Cafeaua crește tensiunea sau e un mit?
Medicii spun că, în general, persoanele care beau cafea în fiecare zi nu au varianții de tensiune arterială din cauza cafelei, cofeina fiind vasodilatatoare pe unele teritorii și vasoconstrictoare pe altele.
„Una-doua cafele pe zi care nu sunt excesiv de concentrate și nu sunt niciun fel de problemă. Problema mai mare, dar asta e o altă discuție, este cu sarea și în această perioadă când lumea a stat foarte mult în casă am văzut ca o mlțime din pacienții noștri hipertensivi s-au trezit cu valori mari ale tensiunii pentru că au mâncat ce au avut prin casă, multe alimente conservate, respectiv bogate în sare”, spune dr. Doina Dimulescu.
Cafeaua - tonic pentru creier și bună în hipertensiune
„O cafea-două pe zi, dacă nu sunt alte probleme care să o interzică, nu reprezintă niciun rău. În particular, din punct de vedere neurologic, cofeina, chiar în dozele foarte mici în care se găsește într-o ceașcă de cafea normală, are, în timpul zilei (atenție, este un aspect foarte important) un efect stimulator asupra activității neuronale, un efect benefic. Cofeina poate fi și un medicament în anumite patologii, inclusiv neurologice și aici migrena este pe primul plan. Sigur, contează și în ce măsură. Consumul de cafea poate proteja sau poate fi nociv în anumite situații.
Există multe date care arată că o cafea pe zi sau două pot avea un efect de atenuare, de protecție a creierului pacientului cu boala Parkinson, de exemplu. Lucrurile trebuie făcute în limitele unui regim normal, fără excese. Însă, deși cafea sau cofeina este un antimigrenos în atacul de migrenă, excesul de cafea poate să fie una din cauzele cele mai redutabile de migrene sau de alte tipuri de cefalee”, spune dr. Ovidiu Bajenaru.
Scorțișoara, tratament pentru hipertensiune
Dacă îți place această aromă, atunci poți să o adaugi în cafea pentru un plus de gust, dar și pentru a scădea valorile tensiunii arteriale. Studiile au pus în evidență scăderea tensiunii, a colesterolului și a trigliceridelor. De asemenea, ea previne tensiunea nervoasă și îmbunătățește memoria.