Cei „şapte ani de acasă“ nu reprezintă doar o vorbă cunoscută, ci un adevăr psihologic… Într-o lume în care respectul față de celălalt este din ce în ce mai alterat, nu este o misiune ușoară pentru părinți să-și crească copilul în spiritul bunelor maniere. Cu toate acestea, părinții trebuie să știe că o bună educație în familie va cântări mai greu și va câștiga în fața școlii de cartier sau influenței anturajului de la școală.
Un copil cu bune maniere va deveni un adult politicos, elegant și apreciat. Bunele maniere reprezintă o carte de vizită în toate situațiile.
Iată care sunt cele mai importante bune obiceiuri pe care ar trebui să le învețe copiii de mici:
- să asculte și să nu întrerupă adulții în timp ce vorbesc. Același lucru trebuie să-l facă și părinții;
- învățați-i unde se așază tacâmuri, șervețele, pahare și cum să le folosească;
- bunele maniere la masă: să mănânce cu gura închisă, să-și așeze șervețelul pe picioare, să utilizeze corect tacâmurile;
- să spui „te rog“ și „mulțumesc“ face parte din manierele de bază;
- să salute la venire și plecare acasă sau la școală, oriunde merg;
- să se îmbrace corect și adecvat în diverse situații;
- să respecte diferențele de religie, rasă, sex, persoane cu nevoi speciale; băieții să învețe de mici cum să se poarte cu fetele;
- să dea locul persoanelor în vârstă sau femeilor însărcinate în autobuz;
- să vorbească încet în public.
Comportamentul copilului este oglinda comportamentului părinților. Dacă copilul tău înțelege baza bunelor maniere, îl va ajuta să și le însușească. Manierele elegante reflectă o personalitate iubitoare și respectabilă.
1. Cultivați respectul
Rădăcina bunelor maniere o reprezintă respectul, iar rădăcina respectului este sensibilitatea. Copilul căruia îi pasă de ceilalți, de sentimentele celorlalți, va deveni automat o persoană manierată. În acest fel politețea va fi mai creativă și practicată cu entuziasm. Combinația informației cu practica zilnică va face posibilă formarea unei personalități respectabile.
2. Învățați de timpuriu copiii formulele de politețe
Chiar dacă copiii mici nu înțeleg sensul cuvintelor, cel puțin observă plăcerea de a spune „mulțumesc“ și „te rog“ în comunicarea zilnică. De la 2-3 ani în sus, deja pot să le utilizeze și știu că obțin ce vor. Cu timpul, formulele de politețe vor deveni automate.
3. Fiți un model
Între 2 și 4 ani, ce aude copilul, spune mai departe. Lăsați copilul să audă o mulțime de formule de politețe. Adresați-vă copilului la fel de politicos ca unui adult, ca să prindă gustul de mic.
4. Confirmați copilul în situațiile sociale
Puteți să luați copilul cu voi în vizită, chiar dacă nu sunt și alți copii. Astfel, îi veți da ocazia să învețe abilitățile sociale dezirabile și să fie valorizat.
5. Nu forțați comportamentul manierat
Limbajul este o abilitate de care trebuie să se bucure orice copil, nu să se forțeze în a folosi anumite cuvinte, a fi tot timpul conform unei etichete riguroase. Copilul poate obosi dacă insistați prea mult asupra acestui aspect. Introduceți într-un mod relaxat cuvintele magice de politețe și practicați-le.