Constipația și deshidratarea sunt două probleme majore cu care s-ar putea confrunta un copil care bea insuficientă apă. Tocmai de aceea, medicii le sugerează părinților să infiltreze cultura consumului de apă în rutina zilnică personală și a copiilor.
“Până la 3-4 ani, părintele este cel care învață copilul cum să bea apă. Un copilaș are nevoie de un pahar mic la fiecare 3 ore. Oferindu-i tot timpul, va cere, la un moment dat, singur apa. Astfel copilul se hidratează și nu vă fi nici constipat. Ultimul capitol al învățării hidratării vizează... micțiunile, adică eliminarea spontană a urinei. Copilul trebuie dus la toaleta o data la 3-4 ore. Să îi intre în reflex”, susține dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog.
Totodată, medicii pediatri le recomandă părinților să-și educe copiii să aibă micțiuni la 3-4 ore și în paralel să primească suficiente lichide. Educația hidratării corespunzătoare se învață și la vârsta adultă. La fiecare 3 ore, apă! În felul acesta, există cele mai mici riscuri să faceți pietre la rinichi
″Pietricele se formează în interioru rinichiului prin agregare a sărurile minerale care există în mod normal la nivel urinei pentru că nu beau lichide. Rinichiul nu se mai poate evacua, se face presiune în rinichii și apare colica renală, durere. Orice stază la nivelul rinichiului, adică urina stagnează la nivel rinichiului, poate să duca la aparita unui infecții. Una e cistita, care e o infecție în pricipiu banală la nivel vezicii și cu totul altceva la nivelul rinichiului, care se poate duce și în sânge”, a mai adăugat medicul urolog Gheorghe Niță.
Infecțiile severe în rinichi pot distruge din capacitatea funcțională a acestor organe. De asemenea, aglomerările de pietre, care rămân în rinichi, pot distruge aceste organe. Pietrele formate prin aglomerarea mineralelor se vizualizează la ecografie. Odată apărute, se distrug ușor prin intervenții minim invazive, care vă permit activitatea obișnuită de a doua zi.