Coșurile pot apărea la persoane de diferite vârste, din cauza mai multor factori: genetică, hormoni, alimentație sau produse cosmetice nepotrivite sau folosite necorespunzător. De cele mai multe ori adolescenții sunt cei predispuși la apariția acneei sau a părului în nas, aceștia încercând să rupă sau să smulgă ceea ce îi deranjează. Doctorii însă atenționează asupra acestui obicei, care uneori poate fi chiar fatal.
Potrivit medicului dermatolog Simona Florea, stoarcerea coşurilor lasă cicatrici sau duce la infecții. Pentru a avea o față curată și sănătoasă, cel mai bine ar fi să nu te atingi de ea, recomandă dr. Florea.
„De foarte multe ori, atunci când se stoarce un coş, se face o gaură în piele, şi, în acest fel, puteți introduce, fără să vreți, bacterii de pe mâini, în rana deschisă. Mai departe, bacteriile pot infecta pielea şi pot lăsa în urmă o cicatrice.
Părul din nas este un sistem de apărare împotriva bacteriilor provenite din mediul extern, care menține în același timp umiditatea aerului pe care îl respirăm. De aceea, smulgerea sau epilarea lui nu sunt metode recomandate. Pe de o parte, epilarea cu ceară poate irita pielea nasului și, de pe altă parte, smulgerea părului poate provoca infecții.
În privința părului din nas, şi acesta trebuie lăsat în pace, întrucât nasul este plin de bacterii periculoase care sunt prinse între firele de păr mici, numite cili. Aceşti cili sunt acolo pentru a împiedica bacteriile să pătrundă şi mai mult în organism aşa că, de fapt, un nas păros pe dinăuntru este cea mai bună apărare împotriva infecțiilor.
Desigur, la un moment dat este posibil ca aceşti cili să înceapă să depăşească barierele nărilor şi trebuie puțin tăiați, dar sub nicio formă smulşi. Ca urmare, dacă puteți să vă păstrați nările curate tot timpul, ar fi ideal, dacă trebuie să scoateți ceva din ele, folosiți o batistă şi nu stoarceți coşurile şi nici nu rupeți coaja rănilor pe care le-ați putea avea pe față”, a explicat medicul.