mamaplus

Pe lângă miros și gust, oamenii infectați cu COVID-19 își mai pierd încă un simț

-
//
15.10.2020

Medicii au inclus un nou simptom pe lista afecțiunilor generale provocate de COVID-19, după ce un bărbat de 45 de ani din Marea Britanie a suferit o pierdere bruscă și permanentă a auzului după ce a făcut o formă gravă de COVID-19. Doctorii spun că este primul astfel de caz în Regatul Unit, relatează BBC.

Studiul de caz a fost publicat marți în British Medical Journal’s Case Reports și arată că bărbatul, care suferea de astm, dar altfel era în formă bună, a fost spitalizat la Londra după câteva zile de la apariția simptomelor de COVID. A fost plasat pe terapie intensivă și a avut nevoie de respirație asistată. A fost intubat apoi timp de 30 de zile. 

Pacientul a primit Remdesivir, steroizi și tratament cu plasmă, iar starea lui s-a îmbunătățit. La o săptămână după ce a fost scos de pe ventilator și din terapie intensivă, bărbatul a auzit țiuituri în urechea stângă (tinitus) și apoi și-a pierdut brusc auzul. Nu avea istoric de pierdere a auzului sau patologii ale urechii. Un test de auz a relevat ulterior că era vorba mai degrabă despre o afectare a nervului auditiv, în urechea medie, decât de o inflamare sau o astupare a canalului auditiv. 

Bărbatul a primit tratament cu steroizi și i s-au făcut unele injecții în ureche, dar acestea l-au ajutat prea puțin, pentru că deja suferise o pierdere ireversibilă a auzului.

Un nou simptom COVID-19 – pierderea auzului

Un studiu publicat în august de specialiști ORL de la Universitatea din Manchester descria că unii pacienți COVID-19 s-au confruntat în timpul bolii și cu probleme de auz, iar acestea au continuat chiar și după ce s-au vindecat și au fost externați, dar nu era relatat niciun caz de pierdere definitivă a auzului.

Pierderea auzului nu este însă o problemă cu totul neobișnuită în cazul infecțiilor virale. Se întâmplă și în cazul gripei. Totuși, tratamentul cu steroizi ar trebui să îndepărteze această complicație, dacă este administrat suficient de devreme.

Pe de altă parte, deși s-a spus că virusul nu intră prin ureche, celule receptoare, de care se fixează SARS-CoV-2, se află și în urechea medie.

„Dată fiind prezența masivă a virusului în rândul populației și consecința gravă a pierderii auzului, este important ca această problemă să fie investigată în continuare”, au recomandat experții. Ei îi sfăuiesc pe medici să verifice eventuale complicații ale COVID-19 și în cazul auzului pacienților.