Agenția rusească de Sănătate a menționat că anumite modificări ale genelor pot face mai ușoară sau mai dificilă pătrunderea infecției în celule. Dacă în organismul unei persoane există anumite mutații genetice, acestea îl pot proteja de coronavirus. Despre aceasta comunică RIA Novosti, cu referire la Rospotrebnadzor.
Potrivit Agenției rusești de Sănătate, anumite modificări genetice pot influența receptivitatea la infecție, încetinind sau înlesnind pătrunderea virusului în celulele organismului.
”Descoperirea variațiilor genetice va permite identificarea persoanelor care prezintă un risc mai mare de a face forme grave de COVID-19 și pe acei ”fericiți” care sunt ”protejați”, se menționează în comunicat.
Savanții au clarificat că polimorfizmele (mutațiile) în gena care codifică proteina ACE2, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele căilor respiratorii, pot înlesni sau pot face mai dificilă pătrunderea virusului. Reacția la coronavirus poate să depindă de asemenea de particularitățile genelor leucocitare HLA (principalul complex de histo- compatibilitate).
Totodată, coronavirusul poate provoca acutizarea bolilor cronice, care pot duce ulterior la invaliditate.
Anterior, savanții americani au comunicat că cei care au suportat infecții respiratorii virale acute pot dobândi imunitate la mai mulți coronaviruși, inclusiv la SARS-CoV-2. Specialiștii nu pot spune deocamdată în ce măsură este eficientă o astfel de imunitate. În afară de aceasta, nu există de asemenea date confirmate științific despre apariția anticorpilor la COVID-19 după suportarea gripei.
Anterior a devenit cunoscut faptul că cei care au fost bolnavi de coronavirus și au anticorpi pot fi purtători ai virusului o anumită perioadă, de aceea toți fără excepție trebuie să poarte mască.