Te-ai cam grăbit să calci haina și din greșeală ai aplicat pe ea fierul de călcat setat la o temperatură prea mare? Chiar dacă la prima vedere s-ar părea că haina trebuie imediat aruncată, nu te grăbi să o faci. Încearcă una din soluțiile de mai jos și bucură-te de un rezultat impecabil.
Încearcă amidonul
Arsurile de la fierul de călcat pot fi foarte uşor îndepărtate cu amidon. Umezeşte zonă afectată şi apoi acoperă cu amidon. Lasă amidonul să se usuce, după care îl îndepărtezi.
Apa oxigenată salvează hainele de culoare albă
Dacă haina este albă și din bumbac, luați repede o bucată de tifon și înmuiați-o în apă oxigenată, apoi frecați bine. Ulterior, frecați din nou cu un tifon înmuiat în amoniac. Cât materialul este încă umed, spălați cu apă la temperatura camerei. Repetați de câteva ori până ce veți observa că arsura nu se mai observă. Această metodă e foarte bună și pentru hainele care conțin fibre sintetice, dar nu va fi de folos dacă aveți îmbrăcăminte de mătase sau lână.
Soluție pe bază de oțet pentru hainele colorate
Dacă aveți ghinionul să ardeți cu fierul de călcat haine colorate, puneți într-un vas oțet diluat cu apă și înmuiați foarte bine arsura. Ulterior, puneți haina în soluție cu un înălbitor, dar atenție, doar acela care nu va decolora hainele. În final spălați haina așa cum faceți de obicei și veți constata că pata de arsură nu mai există.
Soluții pentru articolele vestimentare din lână
Veți putea reda frumusețea hainelor arse cu fierul de călcat din lână sau cașmir, frecând pata cu o perie de haine aspră. Spălați apoi haina cu mâna cu un detergent lichid de rufe.
Ce faci cu petele lucioase de pe țesăturile care conțin viscoză?
O soluție eficientă pentru acest tip de țesături este alcoolul. Aplică cu ajutorul unui tifon puțină vodcă și lasă haina să se usuce complet. Mai încearcă și zeama de lămâie, însă ar trebui să clătești bine haina după asta.