Vaginoza bacteriană este o infecție bacteriană a vaginului. Aceasta se datorează faptului că alte tulpini de bacterii, precum Bacteroides, Gardnerella vaginalis, Mobiluncus și Mycoplasma hominis creează un dezechilibru la nivelul biocenozei vaginale, bacteriile bune sunt depășite de cele cauzatoare de boli si infecții.
Medicii nu sunt siguri ce cauzează vaginita bacteriană, dar pare să fie legată de mai mulți parteneri sexuali, de schimbarea acestora sau de igiena personală (spălăturile vaginale).
Cum este diagnosticată vaginita/vaginoza bacteriană?
Pentru a diagnostica vaginoza bacteriană, medicul va lua o mostră de lichid vaginal și îl va examina sub microscop. Atât prezența bacteriilor asociate frecvent cu această infecție, cât și absența bacteriilor „bune” sunt semne de vaginoză bacteriană.
Cum este tratată vaginita bacteriană?
Gonoreea este ușor tratată cu o singură doză din următoarele antibiotice:
Metronidazol - administrare orală de două ori pe zi timp de șapte zile sau locala, de două ori pe zi timp de cinci zile.
Clindamycin - administrare orală de două ori pe zi, timp de șapte zile sau aplicare locală, înainte de a va culca, timp de șapte zile.
Notă importantă: Asigurați-vă că luați toate medicamentele pe care vi le prescrie medicul, chiar dacă simptomele dispar!
Timp de recuperare
Tratamentul durează între cinci și șapte zile, totuși, recuperarea poate să nu fie completă chiar si dupa câteva zile de la sfarsitul tratamentului.
Activitate sexuală
Dacă aveți vaginită bacteriană, partenerii sexuali de sex masculin nu vor fi afectati, deci nu vor urma un tratament in acest sens. Cu toate acestea, vaginita bacteriană poate fi răspândită între partenerii de sex feminin; ca atare, ele trebuie testate și tratate. În plus, sexul ar trebui evitat până când ambii parteneri sunt complet vindecati. Reinfectarea este în întregime posibilă cu vaginoza bacteriană, ca atare, este recomandat să luăm toate măsurile de precauție posibile.
Metode de prevenire
Deoarece cauzele vaginozelor bacteriene nu sunt clar înțelese, este dificil să se determine metode de prevenire. Condiția dezvoltarii acestei boli este mai frecventă în rândul femeilor active sexual și se pare că există o legătură între utilizarea prezervativelor și dezvoltarea vaginitei bacteriane. Având în vedere acest lucru, abținerea de la sex sau folosirea prezervativelor ar fi cele mai bune metode de prevenire. În plus, deoarece există o legătură cu spalaturile vaginale, acest lucru ar trebui evitat, de asemenea.
Simptome
Timpul în care pot aparea aceste simptome variază. Acestea sunt simptomele de vaginoză bacteriană pe care un pacient le va observa de obicei:
- Scurgeri anormale, adesea subțiri fie si lăptoase sau de culoare gri-albicios;
- Usturime in timpul urinării;
- Miros de neplăcut;
- Pruritul.
Transmisie
Metoda exactă de transmitere a vaginitei bacteriene nu este cunoscută. Se pare că au legături cu următoarele:
- Schimbarea partenerilor sexuali;
- Spălăturile vaginale;
- Utilizarea IUD (Dispozitiv intrauterin pentru contraceptie);
- Parteneri sexuali multipli.
Complicații
În general, vaginoza bacteriană nu provoacă complicații. Cu toate acestea, dacă este lăsată netratată, aceasta a fost asociată cu:
- Boala inflamatorie pelvină (BIP);
- Problemele la femeile gravide includ nașterea prematură și greutatea scăzută a fatului;
- Șanse mai mari de a contracta o infecție cu transmitere sexuală în timp ce aveți vaginoză bacteriană.