În mod normal, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50-51 de ani, însă la unele femei poate apărea și mai devreme: este vorba de menopauza timpurie, care apare înainte de 40 de ani. Anumiți factori care țin de stilul de viață pot favoriza apariția menopauzei premature.
Femeile nu acordă mare importanță recipientelor din plastic în care sunt depozitate gelurile de duș sau caserolele în care-și transportă mâncarea, însă anumite chimicale din acestea pot deregla organismul din punct de vedere hormonal și pot induce menopauza timpurie. Un studiu recent publicat în revista de specialitate „Plos One” arată că peste 100 de substanțe chimice, regăsite în obiectele de uz zilnic, sunt asociate cu menopauza timpurie, având capacitatea de a afecta balanța hormonală a organismului feminin.
Printre cele mai periculoase substanțe pentru organismul feminin, care favorizează menopauza timpurie, sunt ftalații. Acești compuși chimici se găsesc în majoritatea ambalajelor PET. Mai cu seamă, dacă ambalajele sunt expuse la soare, ftalații trec fie în apă, în lapte, în iaurt, în bere și în orice aliment care a fost ambalat.
Folosirea zilnică a produselor ambalate în PET poate duce la instalarea menopauzei cu 2, 3 ani până la 15 ani mai devreme decât în mod normal, se arată și într-un studiu efectuat de cercetătorii Unversității Washington, din SUA.