Există numeroase metode de dezvoltare a limbajului la copii încă de la vârste fragede, însă cea mai importantă recomandare a pediatrilor și logopezilor este comunicarea părinte-copil. Tocmai de aceea, vorbiți cu copilul, citiți cât mai multe cărți, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Vocabularul unui copil de 2 ani depinde în mod direct de timpul pe care părinții sau alte persoane l-au acordat pentru a-i vorbi.
Nou-născuții sunt programați să învețe, iar majoritatea părinților sunt profesori excelenți. Interacțiunile și conversațiile pe care părinții le poartă cu copiii sunt lecții perfecte pentru deprinderea limbajului. Vorbitul, cititul și cântatul sunt activități suficiente pentru a-i ajuta pe cei mici să vorbească.
Părinții sunt sfătuiți să-i citească copilului înainte de vârsta de 6 luni și să continue această activitate zilnic. Cititul este deosebit de important pentru deprinderea limbajului din mai multe motive. În timpul acestei activități, intre părinți și copii se creează o legătură specială. Copilul poate pune întrebări și face propriile observații. Cititul îi oferă copilului posibilitatea de a învăța cuvinte pe care nu le-ar întâlni în conversațiile zilnice. Cititul frecvent va contribui la dezvoltarea limbajului copilului și, mai târziu, la îmbunătățirea abilității de a citi și a performanțelor școlare.
Sfaturi practice:
- încurajați bebelușul să vorbească repetând unele cuvinte;
- vorbiți cât mai des copilașului, pronunțând cuvintele în mod clar și distinct;
- cântați-i și citiți-i copilului;
- nu schimonisiți cuvintele și pronunțați-le într-un mod clar și citeț;
- oferiți-i copilului un model bun de exprimare orală;
- încercați să reacționați la orice metodă de comunicare utilizată de copil – de exemplu, atunci când arată cu degetul sau face diverse gesturi;
- oferiți-i copilului cât mai multe ocazii de a se intra în contact cu alți copii pentru a participa la conversațiile lor;
- la 5 ani, învățați copilul să accepte deosebirea dintre ceea ce are de spus și ascultarea celorlalți;
- ascultați când copilul vrea să spună ceva (și nu o jumătate de oră mai târziu);
- nu forțați niciodată copilul să vorbească;
- nu criticați și nu ironizați modul în care vorbește copilul. Dimpotrivă, încurajați-l;
- nu dați semne de nerăbdare atunci când copilul vorbește prea lent sau face greșeli;
- nu întrerupeți copilul și nu terminați propozițiile în locul lui;
- așteptați să termine copilul fraza și apoi reluați, pronunțând corect cuvântul sau expresia greșită și insistând pe părțile omise sau exprimate greșit de copil;
- nu forțați copilul să vorbească în fața unui grup de persoane, dar permiteți-i să facă acest lucru dacă el își dorește.
Atenție: Dacă, în ciuda eforturilor dumneavoastră, considerați că dezvoltarea limbajului copilului nu este suficientă în raport cu vârsta lui apelați la un logoped. Majoritatea tulburărilor de limbaj pot fi corectate și rezultatele sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt începute mai timpuriu. Nu mergeți pe principiul "Cu timpul...". Apelați la un logoped!