mamaplus

Complicațiile diabetului: Un picior mai rece comparativ cu celălalt este un semnal de alarmă

-
//
29.07.2020

Ce complicații pot apărea la nivelul piciorului pacientului cu diabet? Dr. Mihai Crețeanu, medic specialist radiolog, a explicat care sunt principalele semnale de alarmă, ce investigații sunt necesare, opțiunile de tratament pentru a evita amputarea piciorului și cele 10 reguli ale pacientului cu diabet.

Semnalele de alarmă ce ar trebui să trimită pacientul diabetic la medicul specialist:

Un picior mai rece comparativ cu celălalt, pierderea pilozității la nivelul piciorului și, cel mai important, aspectul durerii. Durerea apare ca o gheară, ca un cârcel în pulpa piciorului, la mers. Această durere are și un caracter specific: apare și dispare în câteva minute de repaus.

Principalele investigații pe care trebuie să le facă pacientul:

Prima investigație este un consult clinic, în care medicul inspectează tegumentul, culoarea, temperatura piciorului. Ulterior, investigația cea mai simplă care se efectuează este indicele gleznă-braț, măsurarea tensiunii la nivelul piciorului și la nivelul mâinii. Acest raport are mai multe valori: un raport sub 0,7 indică o afectare vasculară periferică, bineînțeles în strânsă corelație cu simptomele pe care le descrie pacientul.

Complicații:

Poate să apară o rană. Diabetul favorizează infecția, infecția nu are cum să se vindece pentru că nu ajunge suficient sânge care să aducă medicamentele la locul respectiv. Infecția se extinde la nivelul piciorului și la nivelul osului și începe problema de amputație. Dacă nu se intervine în timp util, din păcate amputația se face la nivel înalt, la nivelul genunchiului sau la nivelul coapsei. Un pacient care are un membru inferior amputat, în cel mult 5 ani îl va avea amputat și pe celălalt.

Opțiuni de tratament:

E foarte important un diagnostic corect. Apoi există opțiunea medicamentoasă, chirurgia deschisă sau endovasculară. Decizia modernă se ia în echipă multidisciplinară pe baza unei investigații imagistice (computer tomografia aortei și membrelor inferioare). Pe baza rezultatelor se ia decizia de tratament.

În cazul pacienților care vin deja cu o leziune, cu un deget negru, cu un picior foarte roșu, cu o leziune care nu se mai vindecă, există opțiunea angiografiei clasice. În cadrul aceleiași intervenții se poate face tratament sau se poate opta pentru chirurgie în funcție de situație.

Un lucru foarte important pentru pacientul diabetic este controlul glicemiei și al diabetului, care favorizează apariția afectării periferice.

Cele 10 reguli ale pacientului cu diabet:

  1. Inspectați-vă zilnic picioarele, folosiți o oglindă sau rugați pe cineva să vă ajute.
  2. Spălați-vă zilnic picioarele cu grijă.
  3. Ștergeți-vă picioarele cu atenție, nu lăsați spațiul umed dintre degete. Umezeala favorizează apariția micozelor.
  4. Aplicați pe picioare creme hidratante pentru îngrijirea pielii. Pe pielea uscată apar fisuri și în felul acesta se produc infecții.
  5. Unghiile trebuie tăiate drept, nu prea scurt. Folosiți pile pentru a rotunji colțurile.
  6. Folosiți numai încălțăminte adecvată, pantofii noi se vor purta progresiv până la acomodare.
  7. Nu umblați desculț sau doar cu ciorapi.
  8. Folosiți ciorapi din bumbac 100% care absorb transpirația, care permit picioarelor să se aerisească și care mențin picioarele uscate.
  9. Senzația de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medicul specialist și nicidecum prin încălzirea lor cu sticle sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave.
  10. Adresați-vă imediat medicului specialist dacă apar dureri în picioare sau din contra, dacă remarcați că și-au pierdut sensibilitatea, dacă apar deformări, ulcerații, fisuri, roșeață, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.