Exact când crezi că le cam știi pe toate ca părinte, constați că nu e chiar așa. Copiii pot fi foarte diferiți. Deși primul s-ar putea să fie cuminte și să nu facă mari crize de comportament, al doilea te-ar putea surprinde de-a binelea cu crize de plâns din toți rărunchii.
Un studiu făcut de MIT în 2017 a confirmat: în general, al doilea copil este cu adevărat mai greu de crescut.
În ansamblu, studiul a constatat că cel de-al doilea copil născut a prezentat un comportament mai “provocator”. Băieții în special, au mai multe șanse de a avea probleme în școală.
Deci, dacă al doilea născut pare a fi instigatorul în familia ta, s-ar putea să nu fie imaginația ta. (Și ar trebui să începeți să vă pregătiți pentru acei adolescenți acum.)
De ce oare e așa?
“Considerăm că diferențele în atenția părintească sunt un factor care contribuie potențial la decalajele de delincvență de-a lungul ordinii de naștere“, au scris autorii studiului.
O posibilă explicație pentru aceste rezultate ale cercetării este aceea că stilurile parentale se pot schimba după nașterea celui de-al doilea copil. De exemplu, la primul copil părinții își concentreză toată atenția asupra lui, în timp ce la apariția celui de-al doilea, lucrurile se schimbă, pentru că părinții devin un pic mai relaxați. Astfel, părintii nu vor mai fi la del de stricți ca în cazul primului copil, pentru că au căpătat experiență mai multă.