O poveste de dragoste trebuie scrisă cu sinceritate de la început. Iar atunci când vine vorba despre relații intime, se joacă cu cărțile pe masă. Partenerii trebuie să vorbească deschis despre trecutul venerian, despre ce îi face să se simtă în siguranță, metode de contracepție şi să meargă la un specialist pentru consult şi analize specifice. Despre toate acestea vorbeşte prof. dr. George-Sorin Țiplică.
Deşi pare un subiect sensibil, este bine să vorbiți deschis despre aşteptările pe care le aveți de la o relație de dragoste şi mai ales despre termenii în care povestea se poate desfăşura pentru a vă simți în siguranță. Metodele de contracepție, dar şi cele de protecție împotriva bolilor sexuale sunt două mari teme ce pot fi rezolvate cu ajutorul medicilor specialişti.
Analize şi teste medicale recomandate pentru cei care nu vor sa folosească prezervativ:
În cazul unei relații stabile se recomandă ca partenerii să îşi cunoască şi trecutul venerian. Se recomandă efectuarea unui consult dermato-venerologic care va recomanda eventuala testare pentru sifilis (testele serologice VDRL, TPHA), testarea pentru infecția HIV, testarea pentru infecția hepatitică (testele serologice AgHBs, AcHVC), testele pentru o posibilă infecție cu Chlamydia trachomatis sau gonococ (teste de tip NAAT). În funcție de necesități pot fi recomandate şi alte teste.
Bolile cu transmitere sexuală nu ţin cont de vârstă sau certificat de căsătorie
Vârsta pacientului sau starea sa civilă nu sunt în legatură directă cu dezvoltarea ITS. Factorii de risc pentru ITS sunt reprezentați de parteneri sexuali multipli, nerespectarea condițiilor de igienă şi de prevenire a ITS, promiscuitate, situație economică precară, apartenența la un grup social minoritar, consumul de droguri sau alcool.
Cum putem evita bolile cu transmitere sexuală?
Prevenirea ITS se bazează pe educație medicală, activitate care trebuie începută încă de la vârsta de 9-11 ani. Sunt necesare informații despre igiena corectă, factorii de risc ai ITS, modalități de prevenire – de exemplu folosirea corectă a prezervativului. De asemenea informarea trebuie să descrie şi modul în care apar primele manifestări de boală (ex. pliante informative, informații în mediul on-line).