Odată cu încălzirea vremii, au apărut şi căpușele. După ce autoritățile au permis ieșirile în aer liber, medicii recomandă să fim atenţi atunci când ne plimbăm prin parcuri. Deocamdată, la Institutul de Medicină Urgentă şi la Spitalul de "Toma Ciorbă" nu s-a adresat nicio persoană muşcată de căpușe.
Potrivit specialiștilor, căpușele pot transmite diverse maladii, cea mai răspândită fiind borelioza, care se manifestă printr-o erupţie roșie, iar simptomele sunt asemănătoare gripei. ”Prima ce fac, ele înțeapă persoana și practic aceste înțepături nu întotdeauna sunt bolnăvicioase, nu prezintă durere când înțeapă, comparativ cu alte insecte”, a spus medicul infecționist, Tudor Puiu.
Medicii spun că aceste artropode devin active încă din martie, dar la sfârșitul lunii aprilie se înmulțesc și devin mai periculoase. Oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medic, atunci când au fost înţepaţi de o căpușă și să nu încerce să o scoată singuri.
”Mai încearcă unii cu foarfeca sau cu alte obiecte, care pot doar s-o rupă și o parte din căpușa respectivă poate să rămână sub piele și poate să provoace un proces inflamator”, a spus medicul infecționist, Tudor Puiu.
Însă nu doar oamenii au de suferit din cauza căpușelor, ci și animalele. Specialiștii spun că după fiecare plimbare cu animalul de companie, proprietarii acestora trebuie să le verifice atent pielea.
”Există spray-uri antiacariene, pe care le putem folosi pentru animalele domestice. Ele diferă și ca eficacitate, în funcție de producător, și după substanțele folosite”, a comunicat colaboratorul științific la Institutul de Zoologie, Alexandr Morozov.
Potrivit Direcției municipale ”Spații Verzi”, toate parcurile din Capitală sunt stropite cu soluții împotriva căpuşelor.”Monitorizăm. În funcție de temperatura care este afară, ele se dezvoltă. Deci, când e mai cald mai repede, dar de obicei nu mai devreme de două săptămâni”, a spus șeful Direcției municipale "Spații Verzi", Serghei Carp.