Dacă începi să ai contracții regulate, care determină cervixul să înceapă să se deschidă, înainte de a ajunge la 37 de săptămâni de sarcină, este un semn că intri în travaliu înainte de termen (travaliu prematur). Dacă nașterea se declanșează înainte de săptămâna 37 de sarcină, atunci se numeşte „naştere prematură”, iar bebeluşul tău este considerat prematur.
Dacă intri în travaliu prematur nu înseamnă că vei avea un bebeluş prematur. Poți experimenta un travaliu prematur, dar în cele din urmă să naști bebeluşul la 37 de săptămâni sau mai târziu.
Naşterile premature sunt uneori planificate. Dacă tu sau bebeluşul tău aveți o complicație, echipa medicală ar putea decide să-ți inducă mai devreme travaliul sau să efectueze o operație de cezariană înainte de 37 de săptămâni. Acest lucru se poate întâmpla dacă ai o afecțiune gravă, cum ar fi preeclampsia severă sau agravantă, ori dacă bebeluşul tău a încetat să crească ori apare altă situație care necesită intervenția rapidă.
Restul sunt cunoscute ca naşteri premature spontane. Poți avea o naştere prematură spontană dacă intri în travaliu prematur, dacă apa se rupe mai devreme - cunoscută sub numele de ruptură prematură de membrane - sau dacă ai colul uterin deschis prematur fără contracții (situație cunoscută sub numele de insuficiență de col uterin).
Numărul de nașteri premature a crescut in ultimele decenii. De asemenea, tot mai multe femei folosesc tratamente de fertilitate, ceea ce crește probabilitatea să aibă gemeni sau bebeluși multipli, care tind să se nască mai devreme. De asemenea, mai multe femei amână prima sarcină, iar şansa de a naște prematur creşte odată cu îmbătrânirea.
Simptomele travaliului prematur:
- Mai multe secreții vaginale decât de obicei;
- O schimbare a tipului de secreție vaginală - dacă ai un lichid apos sau dacă secreția devine apoasă, cu mucus, sau sângeroasă (chiar dacă este roz sau doar cu puțin sânge);
- Orice sângerare vaginală sau spotting;
- Dureri abdominale, asemănătoare unor crampe menstruale, sau mai mult de patru contracții într-o oră (chiar dacă nu sunt dureroase);
- Mai multă presiune în zona pelviană (o senzație că bebeluşul împinge în jos);
- Dureri joase de spate, mai ales dacă sunt surde sau ritmice, sau nu ai avut anterior dureri de spate.
Factorii de risc pentru o naştere prematură spontană:
Există o serie de factori de risc, dar reține că mai mult de jumătate dintre naşterile spontane premature apar în timpul sarcinilor în care nu există factor de risc identificabil. Deşi este imposibil să spui că vei naşte prematur, poate fi mai probabil dacă:
- Ai avut anterior o naştere prematură (cu cât s-a născut bebeluşul mai devreme, cu atât mai mare este riscul);
- Eşti însărcinată cu gemeni sau cu mai mulți bebeluși;
- Ai vârsta mai mică de 17 ani sau mai mare de 35 de ani;
- Ai avut subponderalitate înainte de a rămâne gravidă sau nu iei suficient în greutate în timpul sarcinii;
- Ai avut sângerări vaginale în primul sau al doilea trimestru de sarcină. Sângerarea vaginală mai mult de un trimestru înseamnă că riscul este chiar mai mare;
- Ai avut anemie moderată până la severă la începutul sarcinii;
- Fumezi, faci abuz de alcool sau iei droguri în timpul sarcinii;
- Ai născut în ultimele 18 luni (mai ales dacă ai rămas însărcinată în termen de şase luni de la naştere);
- Nu ai avut nicio îngrijire prenatală sau ai început târziu îngrijirea prenatală;
- Eşti gravidă cu un singur bebeluş care este rezultatul tratamentelor de fertilitate.
Ce poți să faci dacă ai un risc ridicat de naștere prematură?
Dacă riscul de a naște prematur este ridicat, trebuie să ai mare grijă de tine. Dacă mănânci bine, te odihneşti suficient, începi devreme îngrijirea prenatală, consulți medicul în mod regulat, renunți la obiceiurile nesănătoase (cum ar fi fumatul) şi îți gestionezi nivelul de stres, deja faci multe pentru a-ți asigura sănătatea și o naștere la termen. În funcție de situația ta, medicul îți poate recomanda să vezi un specialist care să aibă grijă de tine pe parcursul sarcinii.
Dacă ai avut anterior o ruptură prematură permanentă a membranelor sau o sarcină prematură spontană, care a rezultat într-o naştere prematură înainte de 37 de săptămâni şi, în prezent, porți doar un bebeluş, discută cu medicul tău despre tratamentul cu medicamente pe bază de progesteron.
Studiile au arătat că injecțiile săptămânale ale acestui hormon, începând de la 16 până la 20 de săptămâni şi continuând până în 36 de săptămâni, reduc semnificativ riscul unei repetări de naştere prematură pentru femeile în această situație. În unele cazuri, medicamentul este început mai târziu de 20 de săptămâni de sarcină.
Pe măsură ce sarcina progresează, fă-ți timp pentru a te adapta la schimbările care se întâmplă în corpul tău. Petrece o perioadă liniştită, în fiecare zi, de una singură, pentru a-ți putea concentra atenția asupra mişcărilor bebeluşului şi pentru a urmări orice dureri sau presiuni neobişnuite.
Învață semnele unui travaliu prematur şi anunță imediat medicul dacă observi vreunul. Cel mai important progres, în gestionarea travaliului prematur, din ultimii 50 de ani, a fost utilizarea corticosteroizilor pentru a accelera dezvoltarea plămânilor bebeluşului înainte de naştere. Cu cât realizezi mai devreme că te afli în travaliu prematur, cu atât este mai posibil ca bebeluşul tău să poată beneficia de acest tratament.
În cele din urmă, unii medici vor sugera repausul la pat, deşi mai multe studii de cercetare de amploare au arătat că nu există dovezi că acesta ajută la prevenirea naşterii premature şi, în unele cazuri rare, poate fi dăunător.