Prea puțin somn, certurile dintre copii, pregătirea și îngrijirea lor: meseria de mamă, deși fantastică, are și momente tensionate. Cu toate acestea, în mare parte stresul unei mămici nu vine de la copii...
Însă, probabil că nu veți fi surprinse de faptul că tăticii văd toată acestă situație foarte diferit, potrivit cercetătorilor. Aproape două treimi dintre tați simt că nu primesc suficientă apreciere din partea soțiilor. Majoritatea mamelor afirmă că nu au neapărat nevoie de complimente sau recunoaștere, dar preferă ca partenerul lor să facă ceva special pentru ele, sau să organizeze timpul mai bine, prin preluarea mai multor îndatoriri.
De ce sunt mamele stresate? Ei bine, de cele mai multe ori este "vina" taților că nivelul de stres al mamelor trece uneori prin acoperiș. Cel puțin așa rezultă dintr-un sondaj american realizat pe 770000 de mame. Indiferent cât de ocupate sunt, și chiar dacă copiii sunt extrem de activi și cer foarte multă atenție, la 66% dintre acestea, cauza principală a stresului vine de la partenerul lor.
Impactul stresului
Grijile și bătaia de cap dată de creșterea unui copil pot provoca în mod regulat iritații și tensiuni, însă impactul stresului pe care femeile îl resimt, se datorează partenerului lor, deoarece aceștia nu le sprijină în mod adecvat, sau - dacă au ghinion - chiar le îngreunează activitatea de mamă.
Stres de tată și stres de mamă – diferențe vizibile
Potrivit cercetătorilor, 75% dintre mame indică faptul că acestea își desfășoară cea mai mare parte din munca lor acasă, atunci când vine vorba de creșterea copiilor și gospodărie. Acest lucru este absolut normal, pentru că mamele se nasc cu instinctul de a dori să rezolve totul. Dacă simțim că nu avem timp să facem totul, acest lucru provoacă - așa cum spun americanii - stresul mamei. Dacă avem ideea că partenerul nostru ne sprijină și ne ajută prea puțin (1: 5 mame), atunci acest lucru provoacă și mai mult stres, stresul de tată - cum l-au denumit cercetătorii.
Părerea taților
Probabil că nu veți fi surprinși de faptul că tăticii văd toată acestă situație foarte diferit, potrivit cercetătorilor. Deoarece și ei au fost chestionați în timpul unui studiu, 15600 de subiecți, mai precis. Împreună cu 27800 de mame.
Jumătate dintre tătici consideră că îngrijirea copiilor la domiciliu este distribuită echitabil. În timp ce 75% dintre mame afirmă contrariul. 95% dintre mame spun că copiii merg imediat la ele pentru reconfortare și sfaturi. În timp ce mai mult de o treime dintre tați, susțin că ei sunt primii la care copiii aleargă.
Din tații care recunosc că copiii lor merg mai întâi la mama lor, atunci când se întâmplă ceva, o treime dintre ei recunosc că nu fac nimic pentru asta, și se simt dezamăgiți.
Aproape două treimi dintre tați simt că nu primesc suficientă apreciere din partea soțiilor. Majoritatea mamelor (60%) afirmă că nu au neapărat nevoie de complimente sau recunoaștere, dar preferă ca partenerul lor să facă ceva special pentru ele, sau să organizeze timpul mai bine, prin preluarea mai multor îndatoriri.
Morala acestui studiu: dacă sursa principală de stres vine de la partener, trebuie să discutați despre asta. Poate că el vede lucrurile într-o lumină foarte diferită. Și adevărul? Probabil că este undeva la mijloc...