Simptomele coronavirusului apar în medie la 5 zile de la contractarea virusului. Principalele semne sunt febra, tusea seacă, problemele de respirație.
Potrivit studiilor realizate, persoanele care au contractat virusul, dar nu asimptomatice timp 12 zile este puțin probabil să mai prezinte simptome. Cu toate acestea, izolarea timp de 14 zile este obligatorie pentru a preveni răspândirea virusului.
Cercetările au arătat că majoritatea persoanelor care se infectează manifestă simptome ușoare ale bolii. Complicațiile apar în general la persoanele vârstnice, trecute de 65 de ani, care au boli asociate precum diabet, hipertensiune, probleme renale, dializă sau alte condiții preexistente.
Simptomele coronavirusului pe zile – detaliate de studii
O imagine completă și clară a evoluției coronavirusului în organism a fost oferită de un studiu realizat în Wuhan, locul de unde a izbucnit epidemia de coronavirus. Studiul a analizat peste 200.000 de cazuri de pacienți infectați cu coronavirus.
Febra mare, prezentă în 99% din cazuri
Rezultatele studiului realizat la Spitalul Zhongnan al Universității din Wuhan a arătat că aproximativ 99% din bolnavi au prezentat febră mare, mai bine de jumătate simțeau o stare de oboseală și erau chinuiți de o tuse seacă, iar circa o treime dintre ei simțeau dureri musculare și se confruntau cu dificultăți de respirație. Un studiu al Centrului pentru Controlul Bolilor din China arată că circa 80% din cei infectați cu noul coronavirus se confruntă cu simptome moderate, 15% cu simptome severe, iar 5% ajung în stare critică.
Iată cum evoluează simptomele la bolnavii tipici de COVID-19:
- Prima zi: Bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare și să fie chinuiți de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simțit o stare de greață cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.
- A 5-a zi: Bolnavii se pot confrunta cu dificultăți de respirație, în special dacă sunt înaintați în vârstă sau dacă se confruntă cu probleme grave preexistente de sănătate.
- A 7-a zi: În medie, bolnavii sunt transportați la spital la o săptămână de la contractarea virusului, potrivit studiului Universității din Wuhan.
- A 8-a zi: În acest punct, bolnavii care au o formă gravă (în procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid și prăbușirea alveolelor, împiedicând plămânii să realizeze schimbul de oxigen și dioxid de carbon, iar boala putând deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilație.
- A 10-a zi: Dacă simptomele se înrăutățesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensivă. Bolnavii respectivi se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală și prezintă o mai mare lipsă a poftei de mâncare decât cei care prezintă simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viața la circa 18,5 zile de la infectarea lor.
- A 17-a zi: Bolnavii care își revin după COVID-19 primesc în general bilet de ieșire din spital, după două săptămâni și jumătate de boală.