De câte ori nu aţi intrat în casă, obosiţi după o zi de muncă şi v-aţi lăsat geanta în primul loc apărut în cale? Probabil şi deschisă şi, probabil, undeva unde cei mici pot ajunge cu uşurinţă. Iar geanta mamei este mereu plină de lucruri de care nu ştii niciodată când ai nevoie, de la medicamente până la forfecuţe, pensete, cosmetice, ac şi aţă, ace cu gămălie, metru de croitorie și alte lucruri ciudate pentru unii, dar atât de necesare pentru mame.
A-ţi lăsa geanta la îndemâna copiilor este echivalent cu a deschide larg uşa intoxicaţiei cu medicamente, accidente casnice, iritaţii şi alte asemenea catastrofe pentru cel mic.
Copiii sunt exploratori înnăscuţi. Sunt, de asemenea, şi foarte receptivi la nou şi au admirabila abilitate de a pătrunde în cele mai greu accesibile locuri şi de a transforma interdicţia în obişnuinţă. Spune-i unui copil că nu are voie la geanta mamei şi în minimum de timp, ea va avea nevoie de o geantă nouă.
Numeroşi pediatrii au adevărate poveşti de groază despre accidentele petrecute cu cei mici, care au explorat poşetele mamelor. Cele mai inocente şi mai inofensive sunt cele legate de cosmeticele răvăşite de cei mici, dar, din păcate, există şi poveşti cu final tragic – cum ar fi cea unui copil de doi ani care a înghiţit medicamentele prescrise pentru o bunică cu boală cardiacă. Copilul a decedat la o săptămână, în ciuda eforturilor medicilor de a-l salva.
Atenţie la ojă şi fixativ!
Medicii spun ca majoritatea acestor accidente au loc în ciuda precauţiilor părinţilor de a-şi ţine medicamentele în zone sigure, greu accesibile celor mici. Cu alte cuvinte, chiar dacă majoritatea medicamentelor sunt închise în cel mai înalt dulap din casă, micile buline colorate, asemănătoare drajeurilor pot părea atractive în genţile părinţilor, aflate mai la îndemână.
De asemenea, specialiştii spun că inocentul obicei de a aduce celui mic o surpriză dulce nu ar trebui să fie însoţit de gestul de a-l scoate din poşetă în faţa lui. Acest lucru nu face decât să incite curiozitatea celui mic în ceea ce priveşte geanta mamei.
Pe lângă medicamente, alte pericole din poşetă sunt lacurile de unghii, gelurile de păr şi spray-urile dezinfectante. Numai în Statele Unite peste 70.000 de copii ajung la urgenţă cu leziuni oculare sau intoxicaţii din cauza acestor produse.
Fiecare dintre noi cunoaştem, probabil, o istorie cu un copil care a înghiţit o monedă. „Nu e nicio problemă”, veţi spune, o elimină într-un fel sau altul. Ei bine, nu e chiar aşa. Până la eliminare, poate irita tractul digestiv, poate provoca leziuni anale, nemaivorbind de faptul că banii sunt printre obiectele cele mai contaminate cu microbi.
Avertizările în ceea ce-i priveşte pe cei mici nu se opresc aici. Probabil aţi văzut numeroşi micuţi, care primesc cheia de la maşină pe post de jucărie sau pentru a se linişti. E drept, e un obiect suficient de mare, care nu poate fi înghiţit, dar cheile cu telecomandă au baterii mici, care pot aluneca cu uşurinţă în stomacul celui mic, provocând leziuni grave.
Mare grijă la petreceri, întruniri familiale și alţi vizitatori. Un bagaj nou înseamnă un alt teren de explorat pentru cei mici, astfel încât, dacă geanta mamei este într-un loc sigur, la fel ar trebui să fie şi cele ale musafirilor.
Un nou pericol cu care se confruntă medicii din urgenţe sunt copiii care au avut acces accidental la dispozitivele electronice de fumat sau la substitutele cu nicotină. S-au raportat cazuri extrem de grave de intoxicaţii severe, aproape mortale, fiindcă dozele de nicotină din asemenea dispozitive sunt calculate pentru adulţi.
Şi, da, dropsurile, guma de mestecat sau siropul de tuse – chiar dacă sunt cu ingrediente naturale, tot nu au ce căuta la îndemâna copiilor.
În concluzie, principala recomandare este să vă ţineţi genţile departe de ochii şi mânuţele micilor curioşi. Şi nu strică, ori de câte ori vă stă în putinţă, să faceţi un inventar în interiorul genţii, sortând drastic ce vă este sau nu de folos.