Potrivit medicilor logopezi, în ziua de azi sunt tot mai multe cazuri când copiii au defecte de vorbire pronunțate, în special între 3-6 ani. Situația este din ce în ce mai alarmantă, iar cauzele principale ale problemei s-ar ascunde în dezvoltarea timpurile a copilului, educația primită în familie și tehnologiile moderne. Află în continuare mai multe informații referitoare la acest subiect de la medicul logoped Liudmila Cotorobai.
Cum procedăm în cazul întârzierii în dezvoltarea generală a vorbirii la copil?
De la o vârstă fragedă (de la trei luni și până la 1 an), un copil sănătos ar trebui să reproducă diverse sunete și onomatopee (AGI, Gee, m, n, etc.), să răspundă la sunete (tari și moi), să vizualizeze obiecte și oameni, să reacționeze emoțional la prieteni și rude. De la 1 an la 2 ani trebuie să rostească primele cuvinte, fraze simple. Mai ales trebuie să acorde o atenție la înțelegerea vorbirii altor copii.
Dacă până la 4 ani un copil cu auz normal, cu articulația normală și o dezvoltare intelectuală normală nu poate pronunța anumite sunete, nu este ceva ieșit din comun. Dacă litera R nu poate fi pronunțată corect până la vârsta de cinci ani, nu mai târziu, nu e nimic grav. Dacă deja copilul trece de această vârstă și nu v-ați adresat unui specialist, atunci devine mai complicat, dar nu imposibil de corectat. Important să conștientizați problema copilului dumneavoastră și să vă adresați unui logoped.
Medicul logoped a deschis câteva paranteze și în ceea ce privește educația primită în familie.
Este foarte importantă comunicarea dintre părinți și copii. Pentru dezvoltarea armonioasă a copilului pe toate planurile, părinții trebuie să utilizeze comunicarea sub forma unor jocuri distractive - să pună întrebări, să le ceară copiilor să descrie diferite obiecte, să îi încurajeze să povestească ce au făcut la grădiniță. O greșeală pe care o fac frecvent părinții este că le vorbesc alintat, deformând cuvintele. Vorbiți-le clar, chiar dacă sunt mici, la această vârstă ei învață să vorbească și este foarte important să le vorbiți clar, răspicat. Nu uitați că micuții imită tot ce fac și ce spun părinții. De asemenea, țineți copiii cât mai departe de telefoane mobile, iPad-uri, tablete, computere. Dacă în fața unui copil chiar de la 3 luni și până la doi-trei ani va fi în mod constant un telefon, tabletă, etc, copilul pierde capacitatea de a rosti sunete și de a reproduce ce spune cineva.
Prima vizită la un logoped începe cu consultarea și diagnosticarea copilului, potrivit sanoteca.md. Apoi, dacă este necesar, părinții sunt sfătuiți să consulte alți specialiști: neurolog, otorinolaringolog, fizioterapeut, dentist ortodont. Se poate recomanda un curs de terapie a vorbirii.