mamaplus

13 alimente pe care le poți consuma și după data de expirare

-
//
07.02.2020

Deși este important să verifici pe ambalaj dacă produsul este în termenul de valabilitate, există unele alimente pe care le poți consuma în siguranță și după ce acesta este depășit. 

Adesea, termenul de valabilitate al unui produs este orientativ, el referindu-se mai degrabă la calitate decât la cât de sigur este pentru consum respectivul produs. De exemplu, pastele uscate pot rezista mai mult timp decât scrie pe ambalaj, dacă acesta nu este deschis. Pâinea „expirată” poate fi mâncată dacă nu vezi pe ea pete de mucegai.

Este greșit să considerăm că data inscripționată pe ambalaj este o indicație clară pentru când ar trebui să arunci respectivul produs. 

Iată ce alimente poți consuma după data de expirare:

1. Pastele făinoase uscate pot fi păstrate în cutii închise 1-2 ani după expirarea termenului de valabilitate inscripționat pe pachet.

2. Fulgii de cereale pe care îi consumi la micul dejun rezistă 6-8 luni mai mult decât termenul de valabilitate de pe ambalaj, dacă acesta nu este deschis.

3. Indiferent de termenul de valabilitate indicat pe ele, poți folosi ouăle în termen de 3-5 săptămâni de la data achiziționării.

4. Carnea proaspătă rezistă mult mai mult față de termenul de valabilitate, dacă este congelată imediat după achiziție.

5. Regula se aplică și pentru carnea de pește proaspătă.

6. La fel ca în cazul multor altor alimente, poți judeca după aspect și miros dacă brânza mai poate fi consumată. De obicei, aceasta rezistă mai mult decât termenul de valabilitate inscripționat pe pachet. Chiar dacă încep să apară pete de mucegai, acestea pot fi îndepărtate prin decuparea zonei în care au apărut.

7. Legumele cu frunze, inclusiv salata ambalată, pot fi revitalizate cu apă cu gheață, dacă încep să se ofilească.

8. Laptele poate fi păstrat la frigider cu până la 5 zile mai mult decât termenul de valabilitate înscris pe ambalaj.

9. Alimentele îmbuteliate în cutie metalică rezistă mai mult decât termenul de valabilitate recomandat de producător. În funcție de natura alimentelor ambalate astfel, ele pot rezista cu 2-5 ani mai mult. Excepție fac alimentele cu conținut ridicat de acid, cum sunt roșiile și ananasul, legumele, dar și unele supe.

10. Pungile nedesfăcute de legume și fructe congelate pot rezista cu 8-10 luni mai mult decât termenul înscris de producător pe ambalaj.

11. Dacă este ținut la frigider fără să fie deschis, iaurtul rezistă cu 2-3 săptămâni mai mult decât termenul înscris pe ambalaj.

12. Borcanele nedesfăcute de unt de arahide rezistă cu mai mult de un an peste termenul de valabilitate înscris de producător pe etichetă.

13. Unele condimente, așa cum sunt muștarul și ketchup-ul, pot rezista cu 1-2 ani peste termenul de valabilitate, dacă sticlele sunt păstrate nedeschise.