mamaplus

Îndemnul unei mame revoltate: „Vă rog, spălați-vă pe mâini când vizitați un nou-născut!”

-
//
28.01.2020

Primele zile de viață ale unui nou-născut sunt o mare provocare pentru proaspeții părinți. Bebelușul este destul de sensibil și fragil și necesită o îngrijire specială, iar mama și tata trebuie să fie pregătiți pentru acest lucru.

După naștere, rudele și prietenii obișnuiesc să-și facă apariția în casa nou-născutului pentru a-l vedea și a-l cunoaște. La început, aceste vizite par deranjante, întrucât de multe ori, oamenii vin fără să anunțe.

Sănătatea și siguranța micuțului sunt primordiale, iar atunci când vrei să vizitezi un nou-născut, trebuie neapărat să ții cont de niște reguli. O istorioară în acest sens a fost povestită de o mămică pe blogul ei, care-i îndeamnă pe cei ce vizitează un nou-născut, să-și spele mâinile pentru ca micuțul să nu fie supus unor riscuri de îmbolnăvire.

Vă rog, spălați-vă pe mâini când vizitați un nou-născut!

„Avea trei săptămâni băiețelul meu. Și primim o vizită, sper că sunteți așezați. Când văd că persoana respectivă n-are nici cea mai mică intenție să se spele pe mâini, bag destul de puțin discret placa aia cu: ”Ai aici un prosop curat, când te speli pe mâini.” Și-acum faza, auziți tobele cum bat? Ce răspunde omul:

-Stai liniștită, m-am spălat înainte să plec de la spital.

M-am autociupit, crezând că visez. Noaptea minții, n-am mai zis nimic. Omul mai și venea de la spital. Ceea ce a fost cu atât mai trist.

Adică, mi-a spus cu alte cuvinte că-mi dorește să mi se îmbolnăvească nou-născutul, să facă diaree și să vomeze, poate toate în același timp. A fost ca și când mi-ar fi urat multe nopți nedormite, pline de urlete de copil mic și nas înfundat. Mai mult, că face tot ce îi stă în putere să se asigure că asta se va întâmpla. Printr-un singur gest: nu se spală pe mâini.

Vreau să vă asigur că nu sunt o exagerată. Microbii sunt my best friends. Mi-am spălat copilul doar cu apă trei luni întregi. Și nici în fiecare zi. Nu am pus cârpă de protecție pe niciun vizitator. Am lăsat să-l ia în brațe oricine a dorit. Nu folosesc detergent special. Nici dezinfectant. Dar asta nu înseamnă că ling rahat, o chestie posibil echivalentă cu să nu te speli pe mâini.

Imaginați-vă următorul scenariu. Un om merge la toaletă, face caca, un strop ajunge pe degetul lui. Nu se spală pe mâini. Tot ce atinge ulterior, clanțe, mânere, bani, haine, genți, oameni, mâncare, totul e contaminat cu, de exemplu, Salmonella, E. coli, norovirus. Și mai sunt. Așa se ajunge la diaree și toxinfecții foarte ușor. Ca să nu mai spun că hepatita A e boala mâinilor murdare. Ultimul lucru de care are nevoie un nou-născut.

Un singur gram de fecale umane conține un trilion de germeni.

Când strănută și tușește, omul duce mâna la gură. După care atinge toate lucrurile mai sus menționate. De asta, e bine să ne spălăm pe mâini, că virusurile nu circulă cu taxiul și nici nu sună la ușă, să te întrebe dacă deschizi.

Ca să nu mai spun că toți ne ducem mâna foarte des și fără să ne dăm seama la ochi, gură, nas, care sunt porți de intrare pentru germeni, la orice om, indiferent de vârsta lui. Cu atât mai mult la un bebeluș, care nici nu are sistemul imunitar încă matur, mai și bagă degete în gură, deci să fim serioși.

Niciun un om mare nu își dorește o diaree. Să vomezi e ultra-scârbos. Dar își revine. Însă un bebeluș atât de mic? Pentru un nou-născut, pericolul e la cu totul alt nivel. Un om care cântărește 4 kg și un pic nu își permite să elimine prea mult fără să se dezechilibreze sever. Bebelușii au puțin sânge, puțină apă în ei, pentru că ei sunt puțini. Totul e raportat la cât sunt ei. De asta, e atât de important să îi protejăm. Nu să fim obsedați, dar să fim decenți”, susține autoarea articolului.

O banală infecție sau o banală diaree îi poate fi, unui nou-născut, fatală. Există studii care arată că spălatul pe mâini cu săpun a redus rata mortalității infantile din rândul a 23000 de bebeluși din Nepal.

„Așa că, atunci când aveți un musafir care nu dă semne că ar vrea să se spele pe mâini, îl puteți invita politicos să o facă. Strategia mea cu prosopul a dat roade de fiecare dată, până acum. ”Ți-am lăsat un prosop curat în baie” nu face pe nimeni nespălat, pentru că nici măcar nu asta e intenția. Adesea e posibil ca musafirul să fie foarte emoționat și să uite de asta, pur și simplu. Iar când ți-o servește pe aia cu ”m-am spălat deja pe mâini când am plecat de la spital”, puteți insista să vă facă pe plac, nu ca mine, care doar m-am enervat. Și să-i reamintiți că pericolele sunt peste tot și că-i mai bine să previi decât să tratezi.

Nu o spun din răutate, nici ca să mă dau deșteaptă în vreun fel. Spălatul pe mâini nu e dovadă că ești obsedat de curățenie. Spălatul pe mâini e un gest minim de igienă fundamentală. Ne spălăm pe mâini când intrăm în casă (cu săpun!), ne spălăm pe mâini înainte de masă, ne spălăm fructele și legumele înainte de a le mânca. Ne spălăm hainele, vasele, pe bune, nu cred că mai pot continua. În general, ne spălăm, da?”, încheie mama.