Un studiu realizat de Centrul pentru Copii cu Autism a arătat că în cazul a 90% dintre copiii de 2-3 ani, care sunt diagnosticați cu o formă de autism, factorul declanșator este vizionarea excesivă a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală.
„Dacă aparent 5 ore pe zi de vizionare ar trebui „să nu fie” un fapt îngrijorator, în cazul copiilor și mai ales al copiilor mici de 0-2 ani, consumul TV este foarte dăunător, ajungându-se în marea majoritate a cazurilor în care cei mici au fost lăsați în medie peste 5 ore/zi în fața mediilor virtuale, la diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho-motrică, întârziere în apariția și dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziție și/sau comportament, și, mai grav, de ADHD sau chiar de autism”, declară Marius Zamfir, psiholog și coordonator la Centrul pentru Copii cu Autism.
Diferența între autismul clasic și cel virtual:
Psihologul a explicat că acesta este un fenoment în creștere și că în 90% din cazuri, părinții au recunoscut că cei mici petrec câte 4-5 ore pe zi în fața televizorului.
„Acesta este un fenomen de care eu mă lovesc în peste 90% din cazurile noi. Aproape că nu am mai întâlnit părinte - în momentul în care mă sună că are o problemă cu copilul, prima întrebare este cât a stat copilul în mediul virtual în perioada 0-2 ani. La peste 90% din cazuri părinții îmi spun peste 4-5 ore. Televizorul poate fi factor declanșator sau factor agravant. Diferența dintre autism clasic și cel virtual este că acolo vorbim despre o distrugere și o nedezvoltare neurologică cauzată de factori biologici. În general distrugerea este ireversibilă pe zonele acelea nu se mai creează sinapse pe când în cazul acesta este vorba despre nestimulare, nedezvoltare corespunzătoare și a ariilor neuronale, de aceasta copilul se reface repede”, precizează psihologul.
Academia Americană de Pediatrie a recomandat că accesul la tehnologiile și dispozitivele multimedia pentru copiii între 0-2 ani să fie restricționat complet, pentru copiii între 3 și 6 ani, să fie limitat la maximum o oră pe zi, iar cei între 6 și 12 ani să vizualizeze programele TV maximum două ore pe zi.