La fel ca toate celelalte organe ale corpului, rinichii sunt predispuși la contractarea unor infecții sau a anumitor boli. De obicei, afecțiunile renale nu prezintă simptome în primele stadii, drept pentru care sunt greu de diagnosticat. Singura modalitate de a identifica prezența lor este prin efectuarea unor analize de sânge și urină.
Cu toate acestea, există anumite simptome ale rinichilor bolnavi. În cele ce urmează îți prezentăm 7 dintre cele mai frecvente indicii ale bolilor renale. Dacă te confrunți cu ele, este bine să te prezinți la medic.
1. Oboseală accentuată, printre primele simptome ale rinichilor bolnavi
Oboseala cronică se instalează atunci când organismul întâmpină dificultăți în transportarea oxigenului către celulele din sânge, fapt care poate apărea ca urmare a unei probleme renale. Rinichii joacă un rol foarte important în producția de celule roșii, iar atunci aceștia când se deteriorează, nu își mai îndeplinesc funcțiile în mod corespunzător.
2. Mâncărimi ale pielii
Rinichii elimină o mare parte din toxinele din sânge prin urină. Atunci când aceste organe nu funcționează în mod corespunzător, în țesuturi se acumulează foarte multe deșeuri, fapt care explică furnicăturile sau senzația de mâncărime a pielii.
3. Edem
Retenția de apă sau edemul reprezintă unul dintre cele mai evidente simptome ale rinichilor bolnavi. Deși poate fi declanșată de mai mulți factori, insuficiența renală este una dintre principalele cauze ale acestei probleme. Rinichii controlează nivelul de apă și de sodiu din organism. Atunci când aceștia sunt bolnavi, se produce un dezechilibru în organism. Acest simptom poate apărea și atunci când există o pierdere substanțială de proteine prin urină, o afecțiune cunoscută sub numele de sindrom nefrotic. În general, inflamația se produce la nivelul picioarelor și al gleznelor, dar poate apărea și în cazul brațelor, al feței sau al altor părți ale corpului.
4. Anemie
Simptomele anemiei pot indica faptul că bolile renale au ajuns la un stadiu mai avansat. Rinichii secretă un hormon numit eritropoietină, care stimulează măduva oaselor să producă mai multe globule roșii. Întrucât această funcție este afectată considerabil în stadiile avansate ale insuficienței renale, numărul de globule roșii scade dramatic, provocând o anemie cronică.
5. Dureri de spate
Durerile în partea de jos a spatelui sau pe lateral pot indica prezența unei afecțiuni renale, mai ales în cazul persoanelor în vârstă. Deși nu este un simptom frecvent, acesta apare uneori la pacienții care suferă de infecții urinare sau pietre la rinichi.
Durerile de spate se manifestă în stadiile avansate ale bolii, fiind însoțite și de alte simptome precum senzația de usturime și dificultatea de a urina.
Este important să deosebești acest simptom de durerea musculară, deoarece este cel mai util în detectarea timpurie a unor boli renale grave.
6. Modificări ale urinei
Pentru a identifica semnele care te avertizează că ai o problemă renală, este foarte important să știi cum ar trebui să arate urina în mod normal.
Atunci când rinichii se îmbolnăvesc, pot apărea următoarele schimbări:
- O nevoie mai mare de a urina în timpul nopții.
- Urina are un aspect spumos.
- Urina este mai închisă la culoare și are un miros neplăcut.
- Produci mai multă urină, care are o culoare mai deschisă.
- Îți vine greu să urinezi de mai mult de patru ori pe zi.
- Incontinență urinară.
- Sânge în urină.
7. Respirație urât mirositoare
Respirația cu miros de amoniac și gustul metalic în gură pot apărea ca urmare a unei acumulări de toxine în sânge, cauzate de o problemă renală. Acest simptom neplăcut este greu de controlat, chiar și atunci când menții o igienă orală corespunzătoare.
Deși toate simptomele de mai sus pot avea diverse cauze, este indicat să verifici dacă la baza lor stă o afecțiune renală. Mergi la medic, explică-i care sunt motivele tale de îngrijorare și cere-i să efectueze toate analizele necesare pentru a te asigura că totul este în regulă.