Dacă aveţi constant stări de rău, însoţite de vărsături, iritaţii ale pielii, iritaţii la nivel bucal, dificultăţi la înghiţire, somnolenţă, aveţi grijă ca toate aceste simptome să nu fie provocate de plantele de apartament pe care le aveţi. Chiar dacă toate aceste plante ornamentale par inofensive, multe dintre ele conţin substanţe toxice, care, odată ingerate, vă pot afecta serios sănătatea. Este suficient ca o frunză să se rupă, să atingeţi accidental seva eliminată, să duceţi mâna la gură, la ochi sau în nas pentru ca aceste substanţe toxice să vă creeze necazuri. În cel mai mare pricol sunt copiii mici, dar şi animalele de companie (câinii şi pisicile) care ar putea atinge şi chiar înghiţi frunzele.
Crinul de cameră (Amaryllis), cunoscut şi sub denumirea de Steaua Cavalerului, este o plantă de ghiveci spectaculoasă datorită dimensiunilor florii. Cu petale în formă de cupă şi colorate intens, de regulă roşu aprins sau degradeuri de oranj, crinul e cameră este pe cât de frumos, pe atât de periculos. Atât petalele florii, cât şi tija şi bulbul, conţin lycorine, un compus toxic din clasa alcaloide care se regăseşte frecvent în natură, în special în plantele din familia Amaryllidaceae, care conţine sute de specii, dintre care cele mai cunoscute la noi sunt ghiocelul, narcisele şi crinii.
Dieffenbachia, ”Plămânul”, cum i se spune popular, este o plantă spectaculoasă datorită frunzelor sale de dimensiuni mari, colorate în degradeuri de verde. Este des întâlnită în special ca plante ornamentale în birouri sau pe holurile instituţiilor. Este preferată în încăperile spaţioase pentru că poate ajunge la dimensiuni mari şi umple astfel ”golurile” din zonele care nu sunt mobilate. Îngrijirea acestei plante necesită o atenţie specială. Frunzele sale trebuie curăţate frecvent pentru a-şi recăpăta strălucirea. Se întâmplă adesea ca în timpul acestui procedeu, porţiuni din frunză să se rupă, iar seva toxică să ajungă pe mâini şi de aici în ochi sau în gură. Produce iritaţii de scurtă durată care poate produce iritaţii la nivelul gurii şi ochilor.
Ficusul este probabil cel mai popular arbust ornamental de apartament. Este apreciat datorită frunzelor sale de dimensiuni mari, de culoare verde închis. Nefiind o plantă pretenţioasă, care ”creşte” aproape singură şi fără intervenţia noastră specială, Ficusul este totuşi una dintre cele mai periculoase plante ornamentale. Vinovat este latexul din tulpină şi din frunzele sale. Odată ingerată, această sevă poate produce iritaţii la nivel bucal, alergii şi chiar probleme digestive. Se recomandă ca atunci când îi curăţaţi frunzele sau când tăiaţi crengile să vă spălaţi bine mâinile după ce terminaţi treana sau să folosiţi mănuşi speciale, pe care să le puteţi spăla.
Leandrul, o plantă crescută în apartament, dar întâlnită şi în parcuri, are frunze lungi şi ascuţite aproape ca o sabie. Florile sale de un roz intens sau albe îl face să fie apreciat de pasionaţii de grădinărit. Chiar dacă este folosit în medicina naturistă, seva leandrului este extreme de toxică. Odată ce ai intrat în contact cu această plantă, fie că ai pus mâna pe floare, fie pe tijă, este bine să speli mâinile cu apă caldă şi săpun din abundenţă. Planta conţine substanţa organică (glycoside) pentru care este folosită în domeniul farmaciei, la producerea medicamentelor pentru cardiaci. Ingerată ca atare, seva poate produce chiar decesul dacă este în cantitate mare.
Pe lista plantelor periculoase atât pentru oameni, cât şi pentru animalele de companie se mai află Potusul, Philodendronul, Philodendron pertusum, Spathiphylium (Crinul Păcii).
Sursa: adev.ro