Se spune că ar trebui să profităm din plin de fructele și legumele de sezon și să le consumăm acum, în stare proaspătă. Se pare că regula nu se aplică totuși pentru toate legumele care apar în vânzare la mijlocul toamnei. Specialiștii în nutriție spun că dovleacul își va schimba în bine aroma și valoarea nutrițională abia peste câteva luni de la recoltare! Prin urmare, pentru dovleci, mai proaspăt, cu siguranță nu înseamnă mai bun.
Chiar dacă sunt recoltați și despărțiți de planta mamă, dovlecii sunt încă vii și vor suferi modificări biologice care răspund mediului din jurul lor. Enzimele din țesuturile lor sunt eliberate încet, descompun depozitele de amidon pe care le conțin, transformându-le în zaharuri simple. Aceste zaharuri sunt responsabile pentru aroma dulce a dovleacului prăjit și a supei cremă de dovleac și, de asemenea, declanșează o cascadă de reacții chimice puternice, precum producția de caroteni.
Acești pigmenți antioxidanți portocalii conferă fructelor culoarea lor caracteristică și, atunci când sunt transformați în vitamina A în organism, furnizează și beneficii nutritive. În cele din urmă, acești caroteni sunt responsabili pentru gustul bogat, de nuci și caramel din dovleac.
Te-ai întrebat vreodată de ce dovlecii, cartofii dulci și morcovii au aromele respective?
Acest lucru se datorează în parte acestor fitonutrienți de culoare portocalie. Acest lanț de reacții chimice face ca alimentul să fie mai dulce, mai bine colorat, mai bogat în aromă și, de asemenea, să conțină mai mulți fitonutrienți și vitamine cheie.
Trebuie doar să ai puțină răbdare...
Pentru cel mai bun rezultat păstrați-vă fructele într-un loc răcoros, întunecat, bine ventilat, între 10-15 C, timp de cel puțin o lună. Cu toate acestea, pentru dovlecii care sunt mai apoși, procesul durează cel puțin două săptămâni în aceleași condiții.
Sursa