La fiecare 3 minute, în lume, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 14 minute una dintre ele pierde lupta cu boala. În anul 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 1125 de paciente cu cancer mamar. Pe parcursul acestei luni, trei mașini de mamografie mobilă vor face screening-ul mamar în câteva localități din țară.
Femeile își vor putea face un screening gratuit al sânilor în raioanele Edineț, Criuleni și Ocnița.
După maladiile cardiovasculare, cancerul mamar este a doua cauză de deces în Republica Moldova. Specialiștii spun că depistarea tardivă a aproximativ jumătate dintre cazuri, dar şi concentrarea serviciilor de tratament specializat în capitală, influenţează negativ şansele de tratament, recuperare și supravieţuire a persoanelor.
Ce recomandă medicii?
Fiecare femeie ar trebui să-şi palpeze sânii în fiecare lună, la trei-patru zile după terminarea ciclului menstrual sau cu 7 zile înainte de începerea ciclului menstrual.
Cum se palpează corect sânii?
În faţa oglinzii, priviți-vă sânii stând în picioare, cu braţele lipite de corp, apoi cu braţele ridicate deasupra capului, precum şi cu mâinile pe şolduri, în timp ce vă împingeți umerii în faţă. Urmăriți orice modificare posibilă legată de mărimea, simetria şi de forma sânilor. Dacă observați o schimbare a culorii la unul dintre sâni, un aspect roşiatic, încreţituri, înfundarea mameloanelor sau aspectul de „coajă de portocală”, nu amânați vizita la medic.
La duş, este uşor să observați modificările legate de consistenţa sânilor, mai ales că săpunul acţionează ca un lubrifiant. Examinați-vă fiecare sân cu mâna opusă: stângul, cu mâna dreaptă, dreptul, cu stânga. Palparea se face cu toată suprafaţa degetelor (nu doar cu vârfurile) în cercuri concentrice, de sus în jos şi radial (din vârful mamelonului, în sensul razelor unui cerc).
În poziţia culcat, aşeazați-vă sub umăr o pernă, ridicați braţul, iar cu cealaltă mână palpați-vă sânul folosind aceleaşi mişcări ca şi cele descrise mai sus. Nu uitați să examinați şi zona subraţului, fiind atente la apariţia oricărei umflături. La sfârşit, strângeți mamelonul între degete (scurgerile de sânge sau de puroi sunt anormale).
În această lună, Institutul Oncologic din Chișinău a organizat o linie verde la nr. de telefon: 022 852 137, la care va răspunde medicul oncolog mamolog la toate întrebările femeilor legate de acest subiect.
Sursa: sanatateinfo.md