Fasolea uscată este un aliment pe care îl mâncam destul de frecvent, dar pe care nu punem foarte mare valoare. Bunicii noștri obișnuiau să mănânce fasolea în special în perioadele de post, deoarece aceasta este foarte bogată în proteine. În zilele noastre, uneori fasolea este evitată, de cele mai multe ori din cauza faptului că balonează.
Iată cum trebuie să fierbi fasolea uscată, încât să obții o mâncare delicioasă și să nu ai probleme cu balonarea:
1. Alege bine fasolea. Chiar dacă arată excepțional și este ambalată, fasolea trebuie aleasă, căci conține multe impurități, iar unele boabe pot fi stricate.
2. Lasă fasolea la înmuiat câteva ore, de preferință din seara de dinaintea zilei în care plănuiești să o gătești. Astfel, fasolea uscată se hidratează și vă fierbe mai ușor, dar și eliberează substanțele ce provoacă indigestie și disconfort.
3. Când te pregătești să pui fasolea la fiert, schimba apa în care a stat peste noapte, nu o pune la fiert în aceeași apa.
4. Schimbă apa în care fierbi fasolea de cel puțin 3 ori, de fiecare dată schimbând apa cu una de aceeași temperatură. În caz contrar, fierberea stagnează, iar boabele rămân nefierte.
5. Dacă faci mâncare de fasole și urmează să adaugi bulion sau roșii, nu le adăuga decât la final, căci roșiile și derivatele din roșii opresc fierberea și, din nou, boabele de fasole rămân nefierte.
6. Ai grijă cu ce asociezi fasolea atunci când o mănânci. Deși bunicii noștri o mâncau în perioadele de post, deci fără carne, multă lume nu concepe o mâncare de fasole fără cârnați sau afumătură alături. Acest obicei alimentar este greșit, deoarece combinația este foarte indigestă și hiperproteică. Mănâncă mâncarea de fasole simplă, cu o salată alături și fii sigur că stomacul tău îți va mulțumi.
Sursa