Aproape toți bebelușii elimină surplusul de lapte, ceea ce nu indică neapărat o problemă de sănătate, dar trebuie înțeleasă diferența dintre regurgitarea normală și refluxul gastric la bebeluși. Vezi mai multe în continuare.
Refluxul gastric este cuvântul folosit pentru a descrie ce se întâmplă atunci când conținutul din stomac – alimente (lapte) și acidul – revin în gât sau în gură. Majoritatea copiilor au un grad de reflux normal, deoarece sistemul lor digestiv este încă în curs de dezvoltare și nu poate reține mai multe alimente în stomac. Asta înseamnă că atunci când stomacul bebelușului este plin, surplusul de lapte este eliminat, sau după eructații (râgâieli).
În primul an de viață, musculatura stomacului devine treptat mai puternică și mai eficientă în menținerea alimentelor, astfel încât riscul de a avea reflux scade. De obicei se reduce la 6 – 12 luni.
Este important să se cunoască diferențele dintre termeni aparent similari, cum ar fi refluxul gastroesofagian (RGE), boala de reflux gastroesofagian (BRGE) și regurgitarea normală a sugarului:
- Episoadele de reflux gastroesofagian apar atunci când conținutul stomacului ajunge în esofag.
- Episoadele de regurgitare apar când refluxul ajunge în gură.
- Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) se referă la afectarea țesutului sau la simptomele dăunătoare care se produc din cauza refluxului. Poate să apară după nașterea prematură și la sugarii cu boala pulmonară cronică sau paralizie cerebrală.
Ce este refluxul silențios?
Uneori, un copil ar putea dezvolta reflux, dar nu elimină alimente, de fapt. În schimb, conținutul din stomac ajunge la partea din spate a gâtului și îl irită (de aici denumirea de reflux laringo-faringian). Dacă copilul prezintă unele dintre simptomele de mai jos, trebuie consultat medicul:
- copilul refuză hrana
- respirație dificilă sau zgomotoasă
- răgușeală
- durere când stă culcat pe spate
- tuse persistentă
Refluxul poate fi dat și de alimentația mamei. Anumite alimente pot provoca reflux, în funcție de vârsta copilului. De exemplu, fructele citrice și produsele din roșii cresc producția de acid în stomac. Alimente cum ar fi ciocolata, menta și alimente bogate în grăsimi pot crește, de asemenea, riscul de reflux la bebeluș.
Atât timp cât sugarul cu reflux se dezvoltă bine și nu prezintă alte simptome asociate, cum ar fi dificultăți de respirație, problema nu are nevoie de tratament și se va reduce singură cu timpul.
Consultați medicul dacă bebelușul:
- respiră greu sau are respirație șuierătoare;
- vomită des, iar lichidul regurgitat este verzui, galben sau conține urme de sânge;
- nu ia în greutate;
- plânge des și dă semne că îl doare ceva;
- refuză alimentația;
- prezintă semne de deshidratare, cum ar fi scutece uscate sau agitație extremă.