Piele delicată, care se deshidratează uşor, care nu rezistă mult în razele soarelui. Este vorba despre pielea frumoasă a oricărui copil. Vorbim despre un tegument cu un aspect perfect, dar care nu a devenit încă adaptat să reziste bine razelor solare, mai ales în orele critice 10-16.

mamaplus

Să mergem la mare, să luăm toate ultravioletele, să aibă copiii vitamină D din belşug. Este vorba despre un mit, vehiculat zeci de ani în această ţară. Pediatrii chiar recomandau expunerea la soare, la mare. Dar expunerea la soare are atât de multe nuanţe şi e imposbil să fie spuse mamelor la o consultaţie simplă la medicul de familie sau la medicul pediatru. Aflăm împreună detaliile expunerii unui copil, de diferite vârste!

Sugarul nu are nevoie de soare

Până la 1 an, copilul nu va fi expus deloc la soare. Îşi ia necesarul de vitamina D prin suplimente nutritive. De ce? Copilul se naşte cu o piele complet nepregătită pentru mediul înconjurător. Din fericire, până la 3 ani, cel mai mare organ al omului devine bine adaptat mediului extern.

Un nou-născut are un pH al pielii neutru, iar în timp acesta devine acid, astfel încât epiderma să se apere singură de microorganisme. O altă caracteristică a nou-născutului este faptul că îi lipseşte aproape complet filtrul hidro-lipidic, cel care împiedică uscăciunea extremă a tegumentelor, dar şi care apără de agenţii mediului înconjurător. Fără acest filtru, pielea micuţului se va usca uşor, aşadar are nevoie de hidratare şi emoliere permanentă. Copilul mic are nevoie şi de aport de apă, peste 200 de mililitri zilnic, dacă vorbim de un sugar.

Oferiţi apă copiilor foarte mici, chiar dacă primesc lapte matern. Dacă afară este foarte cald, oferiţi-le apă din belşug. Să revenim la soare. Razele soarelui nu trebuie să ajungă direct pe pielea celui mic.

De ce e soarele periculos?

În copilărie, razele soarelui intră semnificativ în straturile pielii şi pot distruge ADN-ul celular (creierul celulelor), cauza principală a cancerelor cutanate la vârsta adultă. Acum e nevoie de protecţie maximă.

La vârsta adultă, cremele de protecţie solară doar împiedică apariţia arsurilor, nu mai au importanţă în protecţia împotriva cancerelor pielii. De aceea, în prezent cei mai mulţi medici dermatologi consideră cremele de protecţie solară pentru copii nu doar accesorii cosmetice, ci medicamente indispensabile.

Nu uitaţi că, şi dacă razele solare sunt blânde, dar copilul a luat medicaţie cu paracetamol sau ibuprofen, atât de des utilizată în caz de febră sau durere, el va fi fotosensibilizat. Cu alte cuvinte, va atrage şi mai tare radiaţiile ultraviolete şi va fi predispus la distrugeri celulare.

Concluzia? Copilul mic va fi protejat de haine (pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă), pălărie care acoperă şi ceafa. Chiar dacă e acoperit de hăinuţe, atenţie la mâini. Acestea de obicei stau în soare şi e greu să-i daţi cu cremă de protecţie atâta vreme cât îşi „roade” degetele frecvent.

Cu un copil mic puteţi ieşi seara la plimbare. Seara, spre exemplu, soarele emite doar căldură şi nu raze ultraviolete. Copilul va fi oricum expus la radiaţia cosmică şi telurică. Se crede că, lunar, încasăm radiaţii care sunt echivalentul a 6 radiografii. Cu alte cuvinte, copilul va veni oricum în contact cu aceste radiaţii, dar contează să nu fie expus direct în razele soarelui.

După 1 an şi pentru toată perioada copilăriei, aveţi de respectat reguli de bun simţ, dar care sunt încălcate atât de frecvent! Sunt încălcate frecvent atâta vreme cât se consideră că 80% din radiaţia solară pe care o putem suporta pe tot parcursul vieţii este încasată în copilărie, tocmai în perioada vieţii în care soarele este cel mai periculos.

Continuarea