Cafeaua în sarcină, un subiect intens dezbătut, existând atât păreri pro, cât şi contra. Multe femei renunţă cu greu la cafea pe timpul sarcinii, altele continuă să o consume. Este sau nu interzisă cafeaua femeilor gravide? Iată ce spun medicii despre riscurile la care te supui.
Riscurile la care te supui dacă consumi cafea în sarcină
Aşadar, medicii sfătuiesc femeile însărcinate să nu consume mai mult de 200 miligrame de cafeină. Dacă depăşeşti doza, riscul de avort sau de a naşte un copil cu greutate mică creşte. De asemenea, cofeina poate determina o absorbţie deficitară de fier, un mineral deosebit de important în cazul gravidelor.
Atunci când consumi cafea, cofeina trece bariera placentară şi ajunge în lichidul amniotic, iar apoi în fluxul sanguin al bebeluşului. Chiar dacă organismul tău de adult intervine în metabolizarea şi eliminarea cofeinei, corpul bebeluşului este în creştere şi durează mult mai mult procesarea cofeinei.
Alimente ce conţin cofeină
Pentru a gestiona aportul de cofeină în sarcină trebuie să acorzi atenţia necesară şi altor surse, precum ceai, sucuri, băuturi energizante, ciocolată şi chiar şi îngheţată (cu aromă de cafea). Mai este posibil să se regăsească cofeină în produsele de îngrijire sau în medicamente, inclusiv în unele destinate durerilor de cap, răcelii sau antialergice. Acordă în acest sens atenţie mare etichetelor şi respectiv prospectului medicamentelor şi, eventual, cere sfatul medicului înainte de a le consuma/administra.
Cum consumi cafeaua în sarcină
Dacă totuşi consumaţi cafea sau băuturi cu cofeină cel mai bine este să le introduceţi între mese pentru a avea un impact cât mai redus asupra gradului de absorbţie a fierului de către organism. Reţine că în funcţie de marcă, conţinutul de cafeină poate fi foarte diferit în diverse tipuri de espresso şi cafele care au la bază espresso, cum ar fi cappuccino sau latte.
Dacă vrei să reduci consumul de cafea, schimbă cafeaua filtru cu cea instant deoarece aceasta are un conţinut ceva mai scăzut de cofeină. Sau o poţi face mai slabă, folosind doar jumătate de linguriţă de cafea. Cafeaua decofeinizată este de asemenea o alegere bună, având aceeaşi aromă ca şi cafeaua normală.
De asemenea, în cazul ceaiului (unele tipuri conţin cofeină) lasă-l în apă doar un minut în loc de cinci. În general ceaiurile din plante nu conţin cofeină, dar cel mai bine este să citeşti cu atenţie lista de ingrediente şi să discuţi cu medicul înainte de a încerca vreunul nou, deoarece unele pot fi contraindicate în sarcină.