Dacă vrei să renunți pentru câteva zile la carne sau nu te simți bine când o mănânci seara, poți opta pentru o cină fără acest produs. Îți propunem 10 idei de bucate fără carne!
1. Cartofi dulci copţi şi umpluţi cu fasole
Dacă îţi plac cartofii dulci poţi să-i speli bine şi să-i crestezi înainte de a-i introduce la cuptor. Până când se coc cartofii poţi să prepari o umplutură pentru ei folosind fasole din conservă, ceapă, ardei şi condimente trase la tigaie.
2. Supă-cremă de mazăre
Se pun la fiert în apă o ceapă tăiată mare, o rădăcină de pătrunjel tăiată mare, puțină țelină și un cartof tăiat în patru. După ce au fiert 10 minute, se adaugă mazărea congelată. După încă 5 minute se pasează supăa cu ajutorul unui blender de mână şi se asezonează cu sare, piper şi ulei de măsline. Poţi să serveşti supa cu sau fără crutoane.
3. Salată de quinoa cu legume
Un bol mare de quinoa fiartă și amestecată cu mult pătrunjel, ceapă verde, frunze de spanac, ardei roșu, castraveți și boabe de năut va fi sățios și hrănitor. Năutul poate fi înlocuit de linte sau fasole boabe în această combinație delicioasă.
4. Salată grecească de paste
Este de preferat să folosești pastele integrale pe care să le amesteci cu brânză feta, măsline kalamata, ceapă roșie, castraveți, roșii cherry, oregano și ulei de măsline. Vei obține o salată rapidă, sățioasă și sănătoasă. Pastele integrale pot să constituie o alegere bună, deoarece le poți combina cu foarte multe legume pentru a obține o cină fără carne.
5. Spaghete integrale cu spanac şi ou
Această combinaţie este una hrănitoare, conferă saţietate, fiind o combinaţie perfectă de fibre, proteine şi carbohidraţi complexi. Spanacul se trage la tigaie cu puţin ulei şi usturoi, după care se amestecă cu spaghetele fierte al dente şi se ornează cu un ou.
6. Lipii cu linte, avocado și morcov copt
O combinație rapidă și sățioasă sunt aceste lipii umplute cu felii de avocado, linte călită cu ceapă și suc de roșii și morcovi copți. În funcție de gusturile tale, poți să schimbi umplutura pentru lipii cu hummus, avocado și pătrunjel dacă preferi o cină fără carne mult mai rapidă.
7. Vinete umplute cu bulgur, rodie și ierburi aromatice
Vinetele crestate, unse cu ulei și condimentate vor ieși delicioase dacă le lași timp de 45 de minute la cuptor. Le poți combina apoi cu o salată proaspătă făcută cu bulgur/quinoa/orez integral, pătrunjel, busuioc, semințe de pin și rodie. Vei obține o rețetă absolut delicioasă cu vinete pe care merită să o încerci.
8. Chifteluțe din năut cu sos de iaurt și salată verde
Falafelul sau gustoasele chifteluţe din năut sunt foarte uşor de făcut şi le poţi combina în foarte multe feluri. Ca să prepari aceste chifteluțe ai nevoie de năut uscat pe care să-l lași la înmuiat peste noapte.
Apoi năutul se amestecă în robotul de bucătărie cu o legătură de pătrunjel, 4 căței de usturoi, 1 ceapă mică, 1 lingură cu făină de năut, sare, piper, chimen, coriandru boabe și puțin ulei de măsline. Se modelează chifteluțele care se pot prăji în tigaie sau se rumenesc la cuptor. Se consumă ca atare alături de o salată sau în lipie cu sos de iaurt și salată.
9. Rulouri din vinete cu ricotta și sos de roșii
Feliile de vinete prăjite în puțin ulei sau puse la cuptor se pot folosi pentru a le umple cu brânză ricotta aromată cu verdețuri. Ele vor deveni delicioase dacă sunt puse în sos de roșii și lăsate la cuptor pentru a se pătrunde aromele. Astfel vei obține o rețetă inedită și delicioasă, care cu siguranță că va fi pe placul întregii familii.
10. Ciuperci umplute cu fasole boabe, porumb şi mozzarella
Ciupercile umplute la cuptor pot să fie o cină fără carne foarte uşor de preparat. Umpluturile pot să fie diverse, în funcţie de gusturile tale. O combinaţie foarte gustoasă şi simplă este aceea de a folosi boabe de fasole, un sos de roşii şi porumb, presărând pe deasupra mozzarella din belşug.
Sursa: eva.ro