Acesta este tortul pe care mama obișnuia să-l prepare în copilărie. Are gust dulce-acrișor, deoarece ingredientul de bază este vișina. Eu am folosit vișine conservate în propriul suc, dat fiind că la coacere nu lasă atît de mult lichid. Să nu salivăm prea mult și să ne apucăm de treabă.
Ingredientele necesare pentru aluat (1 porție):
- 200 g margarină
- 200 g smîntînă de 30% grăsime
- 1 ou
- 1 lingură de votcă
- 5 căni făină de grîu (a cîte 200 g fiecare)
- 750 g vișine conservate în suc
Ingredientele necesare pentru cremă (1 porție):
- 400 g smîntînă de 30% grăsime
- 200-250 g frișcă de 35% grăsime
- 6-7 linguri zahăr
- nuci tocate (pentru decor)
- frunze de mentă (pentru decor)
Începem, desigur, cu aluatul care necesită mai mult timp de odihnă. Dat fiind că este un aluat fărîmicios, acesta se lasă peste noapte la frigider, însă, în cazul în care nu dispuneți de atîta timp ar fi bine să-l păstrați la frigider cel puțin 1,5 ore.
Pentru a pregăti aluatul, lăsăm toate ingredientele să atingă temperatura camerei. Margarina o tăiem cuburi, pentru a spori acest proces.
Într-un bol, amestecăm margarina cu smîntîna. Apoi, incorporăm oul. Adăugăm votca și amestecăm bine compoziția. După care, incorporăm treptat 5 căni de făină. În momentul în care aluatul capătă o textură densă, începem să-l frămîntăm cu mîinile curate timp de aproximativ 10 minute. Aluatul gata nu se lipește de mîini în momentul în care se frămîntă.
Apoi, după ce aluatul e frămîntat, îl împărțim în 4 bile egale ca mărime. Le împachetăm în peliculă alimentară și le punem la frigider să se odihnească și să se întărească.
*aceasta permite ca aluatul să fie întins mai ușor.
Acum, după ce aluatul a stat la frigider, îl putem folosi pentru prepararea blatului și umplerea lui cu vișine.
Pentru început, punem vișinele într-o strecurătoare pentru ca acestea să elibereze sucul.
Apoi, pe o suprafață curată presărăm generos făină. Cu ajutorul unui sucitor întindem aluatul pînă obținem o foaie rotundă de aproximativ 30 cm diametru. În timpul întinderii aluatului, presărăm suprafața de lucru de fiece dată cînd întoarcem foaia de aluat pe cealaltă parte.
*aceasta permite ca aluatul să nu se lipească de suprafața de lucru.
Apoi, tăiem foaia de aluat longitudinal în fîșii de aproximativ 5 cm lățime.
După care, așezăm vișinele central pe fîșii.
*eu desfac vișinele în jumătăți înainte de a le așeza pe aluat.
Acum, pudrăm degetele cu făină și unim capetele fîșiilor de aluat, formînd astfel niște tuburi/rulouri umplute cu vișină.
Pe o tavă de copt așezăm hîrtia pergament de copt și punem rulourile umplute păstrînd între acestea o distanță de aproximativ 3-4 cm.
Punem tava la cuptorul preîncălzit la 180 º pentru aproximativ 15 minute sau pînă cînd aluatul capătă o culoare plăcută aurie.
*nu e nimic grav dacă în anumite porțiuni rulourile s-au desfăcut și sucul eliminat de vișine s-a scurs.
După ce am pregătit rulourile, le lăsăm să se răcorească. Între timp, pregătim crema pentru tort.
Într-un bol adînc punem smîntîna. Adăugăm în cîteva etape zahărul și amestecăm totul cu mixerul aproximativ 10 minute sau pînă cînd smîntîna începe să se îngroașe.
Separat, punem frișca într-un bol și o batem cu mixerul pînă cînd aceasta devine densă și rămîne fixată pe paletele mixerului. Apoi, incorporăm frișca bătută în amestecul de smîntînă.
Acum că avem crema gata, așezăm rulourile în cîteva straturi, astfel încît în final tortul să aibă forma unei piramide. Fiecare strat îl ungem cu cremă. După ce am finalizat, punem torta la frigider pentru aproximativ 6-8 ore.
*în acest timp crema va pătrunde aluatul rulourilor și îl va înmuia.
Înainte de a fi servit, tortul se presară cu nuci tocate cu cuțitul (preliminar rumenite pe tigaie) și cîteva frunze de mentă.
*Tortul pe care l-am pregătit eu este unul aniversar și este preparat din 2 porții de aluat și de cremă. L-am făcut mare, dat fiind că am o familie numeroasă ce adoră deserturile.
Pentru a-l servi pe farfurie, tortul se taie în bucăți latitudinale de aproximativ 2 cm lățime. Această modalitate accentuează forma sa piramidală și pune în evidență rulourile umplute cu vișină.
Tortul “Cușma lui Guguță” este gata și se servește rece.
Bon appétit!
Sursa: floricacuisine.wordpress.com